Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Telers starten zelf Greenport Noord op: “Samen als sector serieuze gesprekspartner worden”

Tholen - De vrijdag is voor een groepje telers uit Drenthe sinds februari ‘Greenportdag’. Zij zijn bezig Greenport Noord op te zetten en al goed onderweg. Vrijwel alle collega’s uit Drenthe, Friesland en Groningen die zij al spraken, doen mee.

“Let wel, het zijn hier de telers die de kar trekken. Dat is een belangrijk verschil met al bestaande Greenports,” vertellen Inge Bergsma-de Vries en Cees Ruhé. De komkommerteler en de regiovoorzitter bij Glastuinbouw Nederland voor Drenthe en Groningen zitten medio oktober in, hoe kan het ook anders, de kantine bij Drenthe Growers, want het is daar, bij de ondernemers, waar het gebeurt. “Wij willen vanuit meerdere kanten hetzelfde geluid laten horen, maar niet door meer pluche te creëren.”


Telers namen zelf het initiatief bij het opzetten van Greenport Noord. Hier op de foto Tom van Winden die een presentatie geeft aan een groep op energiegebied samenwerkende telers in Erica. Van daaruit is ook het balletje voor het ontstaan van Greenport Noord gaan rollen

Uit beeld
De setting waarin Inge en Cees met koffie en koek vertellen over het ontstaan van het project verschilt weinig van hoe de kartrekkers sinds het moment dat Greenport Noord begon te spelen, ongeveer een jaar geleden, om tafel zitten met veel telers, toeleveranciers en andere potentiële partners. Vanaf het moment dat corona zulke fysieke ontmoetingen aan de koffietafel begin dit jaar weer toeliet, gaan de kartrekkers bedrijven langs om hun intenties duidelijk te maken. Inge: “Daar waar we aan tafel komen, hebben we nagenoeg een honderd procent succespercentage. Mailtjes sturen werkt niet, een persoonlijk gesprek wel.”

Het begon in eerste instantie allemaal met een clubje telers in Erica. Op het gebied van energie werken daar de komkommertelers van Drenthe Growers samen met de chrysanten- en orchideeënkwekers van Van Geel en de potplantenkwekers van Van Winden. Inge: “Bij alle drie deze bedrijven heeft de nieuwe generatie zich aangediend om het stokje over te nemen. Martijn van Geel, Tom van Winden en ik hebben in maart van dit jaar de politieke fracties uit de gemeente Emmen uitgenodigd op onze bedrijven om te laten zien wat we doen en om te vertellen wat wij voor de verduurzaming van de gemeente kunnen betekenen. Op dat moment bleek eigenlijk dat glastuinbouw uit beeld was geraakt…”


De telers vinden het belangrijk het verhaal van de tuinbouw te vertellen, ook aan de politiek

Vertellen wat we doen
Greenport Noord draait niet alleen om de glastuinbouw. Ook andere sectoren worden betrokken. Cees: “Bij ondernemers uit het kleinfruit, de boomkwekerijsector en de bloembollen zijn we ook al langs geweest. Alle ketenpartijen uit zowel de glastuinbouw als teeltsectoren in de openlucht kunnen partner worden.” Inge knikt. “Wij zoeken ondernemers die verder willen, jong en oud. Ondernemers die toekomst zien, nieuwe ideeën hebben en die ook het vuur (nog) hebben om die ideeën politiek gezien onder de aandacht te (blijven) brengen.”

Jarenlang deed ook de ‘oudere’ generatie, die nu vaak nog (mede) aan het roer van bedrijven staat, dat. Inge: “Zij doen echter langzaam afstand en geven het stokje over aan ons. Met z’n allen zijn we ondertussen als sector een beetje vergeten te vertellen wat we doen. Dat is onze eigen schuld, maar daardoor en in ons geval hier in de gemeente Emmen ook door veranderingen in de lokale politiek zijn wij de banden met de politiek een klein beetje verloren.”


Deze visie wordt uitgedragen op de website van Greenport Noord

Gesprekspartner
Inge doelt op de regiopolitiek, waar enkele goed met de sector betrokken ambtenaren uit de gemeente en de provincie verdwenen. Cees: “Eén keer het gesprek voeren, dat lukt ze nog wel, maar daarna krijgt het geen vervolg.” Als voorbeeld geeft Inge de wens van de op energiegebied samenwerkende ondernemers aan om serieus naar de mogelijkheid van windmolens te kijken voor het opwekken van duurzame energie. “Wij drieën belichten veel en hebben dus belang bij veel en groene energie. Toen wij echter ons plan aandroegen, werd dat niet eens besproken.”

Het besef groeide dat er wat moest gebeuren. Inge: “Wij zien, los van de lokale ontwikkelingen hier, dat de Greenports een steeds belangrijkere gesprekspartner worden voor de politiek, maar bijvoorbeeld ook voor banken. Die laatsten vinden het belangrijk merken wij dat ondernemers een goed netwerk om zich heen hebben. Aangesloten zijn bij een Greenport is dan een pré.”


Op de website van Greenports Nederland zijn alle bestaande regionale greenports te zien. Greenport Noord komt daar als het goed is snel bij. Ook in Brabant wordt aan een Greenport gewerkt. 

Het doel van Greenport Noord is om telers, toeleveranciers en onderwijs te bundelen en om samen vanuit meerdere kanten hetzelfde positieve geluid te laten horen. Inge: “In LTO Nederland zijn Groningen en Drenthe altijd al samen vertegenwoordigd en op provinciaal niveau bleek dat er op het gebied van land- en tuinbouw ook al veel banden met Friesland zijn. Wij treffen daar ondernemers met dezelfde cultuur, problemen en toekomstwensen. In alle drie de provincies heb je bovendien relatief kleine glastuinbouwgebieden met relatief grote bedrijven. Daarmee willen wij gehoord worden en een serieuze gesprekspartner zijn, ook met de andere aangesloten ondernemers uit andere teeltsectoren.”

Uitvoeringsorganisatie
Inmiddels zijn er sinds de eerste gesprekken al genoeg partners aangesloten (op de website groeit de lijst) en hoopt Greenport Noord volgend jaar samen te komen om een bestuur te vormen. Cees: “Als Greenport Noord willen wij de verdiencapaciteit van ondernemers optimaliseren. Zodra er een bestuur gevormd is, kunnen er onderzoekspartners gekozen worden en kunnen de belangrijke thema’s uit alle sectoren verzameld worden.” Inge: “Naast gesprekspartner willen we ook een zinvolle uitvoeringsorganisatie zijn. Door de belangrijkste thema’s voor ondernemers concreet te maken, zorgen we dat de onderzoeksprojecten ook op onze wensen aansluiten.”

Dus liever eerst duurzame energie met misschien alsnog wel windmolens dan een nieuwe nicheteelt? “Ja, als je het mij nu vraagt wel en wij hebben nu al gemerkt dat veel ondernemers hier onze ideeën delen.”

Voor meer informatie:
Greenport Noord
info@greenportnoord.nl  
www.greenportnoord.nl