Op zoek naar compact te telen (dynamisch) lichtspectrum

Onderzoek laat zien dat bepaalde lichtkleuren een gunstig effect kunnen hebben op de compactheid van potplanten. Daarbij blijkt niet alleen het kleur(spectrum) belangrijk, maar ook het moment van de dag waarop het spectrum wordt gerealiseerd.

Licht en Groei: duurzaam sturen met licht
Voor het project 'Licht en Groei: duurzaam sturen met licht' zijn er bij Wageningen University & Research afgelopen tijd proeven gedaan. Hierbij werden perkplanten onder verschillende lichtspectra geteeld van kieming tot bloei. Het doel was een spectrum te vinden waarmee een compact gewas kan worden geteeld zonder gebruik te maken van chemische groeiremmers. De lichtspectra werden gerealiseerd met behulp van LED's en zijn gekozen op basis van kennis over effecten van lichtspectra op plantfysiologische processen.

Verhoogd blauw licht
Uit de resultaten van de eerste proef blijkt dat telen onder een spectrum waarin het aandeel blauw licht verhoogd is van 5% naar 35%, leidt tot de meest compacte plantvorm. Met een tweede proef, die vorige maand is afgerond, is vervolgens gekeken wanneer het toepassen van dit spectrum met verhoogd blauw licht het meest effectief is: tijdens de eerste of de laatste uren van de dag? Op dit moment wordt de data die is verzameld tijdens deze proef geanalyseerd om tot het antwoord op deze vraag te komen en zo tot een dynamisch spectrum wat gebruikt kan worden voor het telen van compacte planten.

Het project Licht en Groei: duurzaam sturen met licht wordt gefinancierd door de bedrijven van de Club van 100 van de Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research en vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van Glastuinbouw Nederland en het ministerie van LNV.​

bron: Wageningen UR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven