Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NVWA attendeert op extra importregels vanwege schorskever

In Nederland zijn dit jaar verschillende soorten niet-Europese schorskevers aangetroffen bij import van tropische planten en op teeltbedrijven. In de meeste gevallen betrof dit soorten die weinig risico vormen voor de EU. Op twee bedrijven is echter Euwallacea fornicatus aangetroffen, een schorskever die een groot risico vormt voor de EU vanwege schade aan teelt en openbaar groen. Bij een vondst neemt de NVWA maatregelen om deze soort uit te roeien. Daarnaast stelt de EU op korte termijn strengere import-eisen in met mogelijk grote gevolgen op de import van diverse planten uit niet EU-landen.


©Rachel Osborn, USDA APHIS PPQ, Bugwood.org. Kever van Euwallacea fornicatus (een niet-Europese Scolytinae soort).

Om de sector te informeren hield de NVWA 19 oktober een online-voorlichtingsbijeenkomst over de niet-Europese schorskevers. Daarbij is uitleg gegeven over de te nemen maatregelen bij een vondst van deze quarantaine-organismen en over de nieuwe toekomstige regelgeving.

Wie deze bijeenkomst heeft gemist of de informatie wil nalezen kan terecht in het webdossier Niet-Europese schorskevers (Scolytinae). Hier staat ook hoe een mogelijke besmetting met schorskevers is te herkennen. Bij het vermoeden van zo’n besmetting, is het verplicht deze bij de keuringsdienst of de NVWA te melden.

bron: NVWA

Publicatiedatum: