NVWA attendeert op extra importregels vanwege schorskever

In Nederland zijn dit jaar verschillende soorten niet-Europese schorskevers aangetroffen bij import van tropische planten en op teeltbedrijven. In de meeste gevallen betrof dit soorten die weinig risico vormen voor de EU. Op twee bedrijven is echter Euwallacea fornicatus aangetroffen, een schorskever die een groot risico vormt voor de EU vanwege schade aan teelt en openbaar groen. Bij een vondst neemt de NVWA maatregelen om deze soort uit te roeien. Daarnaast stelt de EU op korte termijn strengere import-eisen in met mogelijk grote gevolgen op de import van diverse planten uit niet EU-landen.


©Rachel Osborn, USDA APHIS PPQ, Bugwood.org. Kever van Euwallacea fornicatus (een niet-Europese Scolytinae soort).

Om de sector te informeren hield de NVWA 19 oktober een online-voorlichtingsbijeenkomst over de niet-Europese schorskevers. Daarbij is uitleg gegeven over de te nemen maatregelen bij een vondst van deze quarantaine-organismen en over de nieuwe toekomstige regelgeving.

Wie deze bijeenkomst heeft gemist of de informatie wil nalezen kan terecht in het webdossier Niet-Europese schorskevers (Scolytinae). Hier staat ook hoe een mogelijke besmetting met schorskevers is te herkennen. Bij het vermoeden van zo’n besmetting, is het verplicht deze bij de keuringsdienst of de NVWA te melden.

bron: NVWA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven