Gebrek aan parkeerplaatsen, boetes voor pauzeren en algehele omstandigheden houden chauffeurs weg uit VK

Chauffeurs en bonden waarschuwen dat de faciliteiten en werkomstandigheden in het VK minder goed zijn dan in Europa en dat de transportcrisis in het VK niet zal luwen zolang deze slechter blijven dan die in de rest van Europa. Op dit moment bedraagt het chauffeurstekort in het VK 100.000 en het aantal vacatures neemt er sneller toe dan op het continent. 

Hoewel uit een enquête onder arbeidskrachten in de EU is gebleken dat in vrijwel alle Europese landen het aantal vacatures in de transportsector toeneemt, is het probleem het ergst in het VK, waar het vacaturepercentage bijna verdubbelde tussen begin en midden 2021.

Diverse factoren hebben bijgedragen aan dit tekort. Zo laten chauffeurs weten dat zij moeten betalen voor een plaats om te overnachten of moeten parkeren op plaatsen waar hun verzekering geen dekking biedt vanwege de afwezigheid van tankstations en overige faciliteiten, zoals toiletten en douches. Daarnaast zijn wegrestaurants naar verluid minder goed uitgerust dan in landen als Duitsland en Frankrijk. 

Livia Spera van de European Transport Workers Federation: "Over het algemeen verkeren de parkeerplaatsen in een zeer slechte staat. We lobbyen al ruim 10 jaar om hier verandering in te brengen. Er zijn ook onvoldoende faciliteiten en de faciliteiten die er zijn, verkeren in slechte staat."

Het IRU schat het tekort aan parkeerplaatsen in Europa op 100.000. Hoewel de situatie in heel Europa zorgelijk is, vinden Britse chauffeurs de faciliteiten in Europa onvergelijkbaar veel beter dan die in het VK. 

Bron: inews.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven