Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoekstra: "Wachten op precieze gevolgen aanscherping leenregime voor agrarische sector"

In Den Haag zijn zorgen geuit over de mogelijkheden van agrarisch ondernemers om in te toekomst investeren te doen en hiervoor financiering te krijgen. Demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën reageerde gisteren op Kamervragen en wijst erop dat aanscherping van het leenregime Bazel 3.5 'sectorneutraal' is, al is nog niet precies duidelijk wat de gevolgen voor de agrarische sector specifiek zijn. 

Risico-inschatting bank
Het doel van de implementatie van het laatste deel van het
kapitaaleisenraamwerk van Bazel 3 is om de omvang van de kapitaalbuffers en de risico’s die een bank neemt beter op elkaar aan te laten sluiten, schrijft Hoekstra. Bazel 3.5 bevat hiervoor een aantal standaarden waardoor banken met overeenkomstige risico’s een meer verglijkbare hoeveelheid kapitaal moeten aanhouden.

Onderdeel van deze standaarden is de introductie van de kapitaalvloer. Banken kunnen voor het berekenen van hun risicogewichten voor krediet- en marktrisico kiezen tussen eigen interne modellen of een standaardbenadering. De kapitaalvloer zorgt ervoor dat het totaal aan intern berekende vereisten niet
minder mag zijn dan 72,5% van de vereisten die volgen uit de
standaardbenadering.

Dit legt een vloer onder de intern berekende eisen maar kan ervoor zorgen dat de risicogewichten die banken gebruiken voor bepaalde
leningen stijgen, volgens Hoekstra. Dit zou het geval kunnen zijn voor de financieringen in de agrosector en de risico-inschatting met betrekking tot onderpand kunnen beïnvloeden.

Gevolgen agrarische sector
Hoekstra onderkent dat grond- en opstal een belangrijke rol spelen in de financiële positie van een bedrijf en dat dit zeker bij grondgebonden sectoren zoals akkerbouw en melkveehouderij, waar landbouwgrond en opstallen een groot deel van de balanswaarde van een bedrijf uitmaken, zo is. 

Implementatie van de nieuwe vereisten gaat dus zeker gevolgen hebben, maar de precieze gevolgen zegt Hoekstra voor de agrarische sector nog niet in te kunnen schatten. Hij wil eerst een voorstel van de Europese Commissie over implementatie afwachten. Verder geeft hij aan dat het Nederlandse kabinet 'het belang van de financierbaarheid van de agrarische sector nu en in de toekomst onderkent'.