Kostprijs inclusief arbeidskosten van één product in kaart met juiste software

Met de Work-IT software van Nitea brengt Kuivenhoven Poeldijk de arbeidskosten per product in kaart en kan er efficiënter gewerkt worden. In onderstaande vertelt Rick van der Burg, bedrijfsleider bij Kuivenhoven Poeldijk, hoe het werkt.


Rick van der Burg

Software die aansluit op de bedrijfsidentiteit
“Door onze flexibele manier van kweken zijn wij in staat om een verfijnde kwaliteit in een brede diversiteit aan soorten en potmaten te bieden. We zijn niet volledig geautomatiseerd of gebonden aan een bepaald product, waardoor we vele kanten op kunnen,” legt Rick uit. “Daarom werken we met veel personeel en moeten we veel uren verlonen. Echter, was het voordat wij aan de slag gingen met Work-IT van Nitea heel lastig om de kostprijs, inclusief arbeidskosten, van één product te berekenen. De wens om de kosten voor arbeid per product in kaart te brengen, heerste. Als we namelijk zouden weten wat de arbeidskosten per product zijn, zouden we op basis hiervan bijvoorbeeld kunnen ook bepalen hoeveel tijd we aan één plant mogen besteden om het gewenste resultaat te behalen. Daarom besloten we om Work-IT in te zetten.”

Work-IT in de praktijk
“Medewerkers klokken zelf gemakkelijk in en uit via de taglezer in de schuur en de voorman die veelal in de kas te vinden is, bedeelt het werk op een handige manier – via de app –  toe aan de medewerkers. Aan de hand van Work-IT houd ik de geregistreerde handelingen, gewerkte uren en vakantie-uren op een overzichtelijke manier bij,” vertelt Rick. Op het gebied van personeelszaken is iedere medewerker dus altijd op de hoogte van het aantal vakantiedagen waarvan hij kan genieten en de hoeveelheid tijd-voor-tijd die is opgebouwd. Anderzijds is het management in staat om de kosten continu te monitoren en tegen de bedrijfsdoelen af te zetten.

Dubbel zo gunstig: kosten onder controle & efficiënter werken
Rick: “Onze bedrijfsvoering is best wel complex. Wij werken niet met vaste kappen of in een vaste opstelling en we kiezen er bewust voor om bepaalde processen niet te automatiseren. Bovendien is het zo dat wij door de keuze voor seizoensproducten over een langere periode relatief veel werk hebben aan een plant als de Helleborus, die ‘s zomers buiten staat en in het laatste kwartaal van het jaar wordt uitgeleverd. Work-IT helpt ons om de kosten van alle verschillende handelingen en arbeidsuren uiteindelijk aan dat ene product toe te bedelen, zodat we op basis hiervan in staat zijn om te bepalen hoe we efficiënter te werk kunnen gaan én onze planten voor een eerlijke, juiste prijs in de markt te zetten.” Work-IT software is niet alleen daarom onmisbaar geworden voor de kwekerij, ook kunnen de uren van het uitzendbureau worden gecontroleerd.

Registeren, registreren, registreren voor de toekomst
“Momenteel zijn wij op het punt dat we de kostprijs op algemeen productniveau kunnen bepalen middels de Work-IT software,” stelt Rick. “Graag zouden we onszelf daarnaast willen uitdagen om bijvoorbeeld ook in kaart te hebben in hoeverre de kosten per potmaat en soort verschillen, zodat we nog beter kunnen voorspellen hoeveel werk er in een bepaalde periode van het jaar is en derhalve hoeveel medewerkers er aan de slag kunnen.”

Met een extra teeltlocatie in het vooruitzicht komt daarbij dat het toebedelen van kosten extra complex zou worden, maar gelukkig is daar Work-IT. “Een extra tuin met een ruimer assortiment aan Campanula’s betekent dat we ook per locatie een realistisch beeld zouden willen hebben van de verandering in kostprijs, bijvoorbeeld door de verhoogde reiskosten als resultaat van de ritjes tussen de verschillende locaties.”

Rick: “Tot slot zijn wij van mening dat hoe meer data we nu verzamelen, hoe beter we dit in de toekomst kunnen benutten. Denk bijvoorbeeld aan de toenemende mate aan informatie die wij – net als vele andere kwekerijen – moeten verzamelen ten behoeve van keurmerken. Work-IT houdt ons scherp en biedt ons het gewenste inzicht.”

Voor meer informatie:
Nitea IT Solutions
Honderdland 315
2676 LV Maasdijk
+31 (0)174 613903
info@nitea.nl
www.nitea.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven