Van een decennialang veredelingstraject tot op de shortlist van de Chelsea Flower Show

Dinsdag 21 september werd de Camellia 1001 Summer Nights Jasmine geïntroduceerd. De shortlist voor Plant van het Jaar van de Chelsea Flower Show werd direct gehaald, en dat is niet voor niets.

Camellia 1001 Summer Nights® Jasmine ('Yulan01') is veredeld door Camellia experts Mr. Gao Jiyin en Mr. Liu Xinkai. Mr. Gao werkt al 40 jaar in Camellia onderzoek, en heeft zich sinds 2006 ook in de veredeling van Camellia verdiept. Hij heeft tussen 1986 en 2003 meer dan 800 Camellia cultivars gekruist: “Het was in die periode dat C. azalea (C. changii) ontdekt werd in China. Ik vroeg me op dat moment af of de genetica van C. azalea met andere Camellia soorten gecombineerd zou kunnen worden. Het was die gedachte die me in 2006 motiveerde om zelf Camellia te gaan veredelen.”

Een decennialang veredelingstraject
Het kweken van deze C. azalea hybrides was echter niet altijd even eenvoudig. De groeiomstandigheden die deze planten nodig hadden, waren lastig na te bootsen en als resultaat volgde er een decennialang veredelingstraject om de zomerbloeiende genetica van C. azalea te combineren met die van andere Camellia. Hopelijk leidend tot een tuinvriendelijke Camellia geschikt voor álle klimaten. “Er is gemiddeld 8 tot 15 jaar nodig om een nieuwe Camellia-variëteit succesvol in Amerika of andere landen te kunnen kweken. We liepen dus tegen meerdere problemen aan. Het eerste probleem zat hem al in de compatibiliteit tussen de twee Camellia-ouders die nodig waren voor de kruising. We hebben in de afgelopen 15 jaar meer dan 200,000 bloemen bestoven.”

De eerste hybride op de commerciële markt
Maar het resultaat mag er zijn. Camellia 1001 Summer Nights Jasmine is de eerste hybride van Mr. Gao en zijn team op de Europese commerciële markt. “Ik ben ontzettend blij met dit nieuwe ras en erg trots dat we deze op de Chelsea Flower Show hebben mogen presenteren. Toen ik het nieuws met de teamleden van ons Camellia-team deelde, straalden ze van geluk en trots!”

En daar houdt het niet bij op: “Camellia 1001 Summer Nights Jasmine is slechts één van de 500 nieuw veredelde hybrides. We zullen steeds meer hybrides testen in Europa. Ik geloof dat we op deze manier aan een revolutionair nieuw tijdperk beginnen met Camellia hybriden die bijna het hele jaar door bloeien.”

Camellia 1001 Summer Nights Jasmine in de tuin
Niet alleen is deze Camellia geschikt voor vele klimaten, ook zijn de bloeiprestaties onovertroffen. Ze bloeit niet één, maar meerdere seizoenen. Sterker nog: in China bloeit ze het hele jaar door, en met haar dichte habitus en donker glanzend blad en grote bloemen komt ze in iedere tuin tot haar recht.

De Summer Nights Jasmine dient geplant te worden in een goed waterdoorlaatbare bodem. Deze groenblijvende heester kan zowel in de zon als in de (half-)schaduw staan, maar geeft de voorkeur aan de (half-)schaduw. Na 10 jaar zal 1001 Summer Night® Jasmine ca. 150 cm hoog en 100 cm breed zijn. Snoeien kan na de bloei. De plant is winterhard tot ca. -10ºC.

Camellia 1001 Summer Nights Jasmine is kwekersrechtelijk beschermd en wordt in Europa vertegenwoordigd door Plantipp.

Voor meer informatie:
Plantipp
www.plantipp.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven