Erik Wassenaar, Veilingmeester Aalsmeer

Huidige gasprijs zet productie bij aanvoerder onder druk

In onderstaande blog blikt Veilingmeester bij Royal FloraHolland Erik Wassenaar (Veilingmeester in Aalsmeer Klok 13 rozen) terug op de marktontwikkelingen van de klok over de afgelopen twee weken. Daarnaast kijkt hij vooruit naar welke dagen en/of producten interessant zijn.

De prijzen op de klok voor bloemen blijven prima! Wel werden afgelopen week de prijzen iets minder stabiel en moesten ze soms iets inleveren. Vooral het ‘topsegment’ reageert het sterkst op deze bewegingen, zowel bij een prijsstijging als een prijsdaling. De prijsbodem in de markt blijft goed en dat is mooie waar. Daar zitten de aantallen, zeg ik weleens. Bij planten zien we juist matige prijsvorming ontstaan. Najaarsgerelateerde producten, Phalaenopsis, Anthurium en exclusieve producten deden en doen het wel goed. 

Rare week
Als veilingmeester spreek je veel aanvoerders en kopers. Hetzij telefonisch, hetzij met een bezoek. Deze contacten zijn een essentieel onderdeel van het werk en maakt het werk als veilingmeester extra leuk, je moet toch weten wat er (buiten) speelt!

Afgelopen week was het echt schrikken. Waar je ook komt, gaat het over de absurde gasprijzen. En terecht! Dagprijzen die liggen in de tachtig cent en bij pieken zelf over de één euro heen gaan. Dit is als aanvoerder niet voor te werken, als je middels aardgas licht en warmte in je kas moet brengen om een topgewas te kunnen kweken. De schoen wringt en knelt, de gehele sector kraakt onder de huidige gasprijzen. Maar niet alleen onze sector, alle industrie en de gehele maatschappij. Ik als consument ga het merken in mijn portemonnee, zo ook Royal FloraHolland. Ik zeg vanaf nu: een graadje minder stoken en van de winter een dikke trui aan!

Dan vraag je je wel eens af; als dit bekend is bij de kopers, waarom geven ze niet meer geld op de klok om de aanvoerders tegemoet te komen in de (gas-)kosten? Als kopers dat zouden doen (en vele zouden dat écht willen, het is ook hun boterham), zou de consument geen bloemen meer kopen. Dan zouden de bloemen zo hoog in prijs worden, waardoor het steeds minder bereikbaar is voor de consument. Op den duur haakt ie af en geeft z’n geld aan wat anders uit. Dát is geen optie natuurlijk!

Vet op de botten verdwijnt rap
Mijn hoop is dat er op zéér korte termijn een oplossing komt, waardoor de prijs per kuub gas weer normaliseert én werkbaar is. Met deze gasprijs zijn de huidige productiekosten simpel weg veel te hoog ten opzichte van de gegeven klokprijs en directe prijs. Het vet wat na corona eindelijk weer een beetje op de botten zat, wordt er door de huidige gasprijzen met rasse schreden afgeschraapt. Het resultaat is dat in veel kassen de temperatuur een graatje lager zal worden gezet. Hierdoor verwacht ik minder aanbod, waardoor de prijzen hoog blijven.

Wij veilingmeesters delen de grote zorgen van deze ‘gas-prijs-crisis’. Er moet een ‘gezonde’ balans tussen vraag en aanbod blijven om onze mooie bloemen en planten niet uit de markt te prijzen..

Connect to Grow
U bent welkom om aan te voeren of te kopen op de klok! Neem contact op met de klantenservice van Royal FloraHolland: 088 789 89 89 en vraag naar een accountmanager of een veilingmeester.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven