“Jezelf als ondernemer écht een spiegel laten voorhouden moet je durven”

Tholen – Sinds een half jaar kunnen MKB-ondernemers zichzelf via de QuickScan van Reflect4Business voorzichtig een spiegel voorhouden en ontdekken hoe zij en hun bedrijf ervoor staan met het oog op de toekomst. Bedrijven die durven, kunnen binnenkort een tweede stap zetten in de vorm van de ‘Diagnose’. “Het is geen tool voor watjes, maar die kom je in de tuinbouw ook weinig tegen”, lacht Jan Boekestein, initiator van de multidisciplinaire adviesgroep achter het concept.


Jan Boekestein, tuinderszoon met Westlandse roots en tegenwoordig in een team van zeven experts bezig met ondernemers een spiegel voorhouden

Het bedrijf ontstond twee jaar geleden en telt inmiddels zeven experts met ervaring in diverse vakgebieden. Zij kunnen ondernemers helpen om mee te kijken met de vraagstukken waarmee zij kampen. “Je ziet vaak bij MKB-ondernemers dat ze het druk hebben met de waan van de dag en dat er weinig tijd is voor reflectie. Dat heeft dan te weinig prioriteit. Logisch ook, want er is altijd wel een productiefout, klacht of iets anders dat belangrijker is bij het brood op de plank brengen.”

Hulpmiddel
Toch is het de ervaring van Jan, tuinderszoon met Westlandse roots, en zijn team dat veel trends en ontwikkelingen vroeg of laat alsnog bij ondernemers op hun bordje komen, al is het via een omweg. “Dat zijn regelmatig ook trends en ontwikkelingen die zij wel hebben gezien, maar waarvoor het ze aan de middelen of de rust ontbreekt om er iets mee te doen. Wij voorzien ondernemers van hulpmiddelen om er wel iets mee te doen.”

Als voorbeeld van een actuele trend geeft Jan de maatschappelijke en politieke druk op vlees eten. “Dat gaat consequenties hebben voor veehouders. Tegelijkertijd is er ook het stikstofvraagstuk. Die beide zaken samen maken dat je je kunt afvragen of wij hier als ‘kampioen vleesproductie’ nog wel op de goede koers zitten. Ik heb het antwoord niet, maar weet wel dat je op eenzelfde manier ook naar de Nederlandse tomatenproductie kunt kijken. Ook die is gigantisch en hoofdzakelijk exportgericht. Daar zie je dan dat er Nederlandse telers zijn die al lokaal zijn gaan produceren, ook in het buitenland, dicht bij de consument daar. Een mooi voorbeeld van het zien van bedreigingen en kansen.”

Discussies
De methodiek van Reflect4Business bestaat uit vier onderdelen. Na de QuickScan en de Diagnose kunnen nog Werksessies en Implementatie projecten volgen. Kúnnen, benadrukt Jan. “De QuickScan is een gratis kennismakingstool. Die draait goed en daaruit volgen nu ondernemers voor wie het tijd is voor de Diagnose. We gaan dan dieper graven met de directie, klanten, leveranciers en medewerkers; vier groepen die voor een bedrijf van belang zijn. Zij krijgen van ons een online vragenlijst met stellingen waaruit een uitgebreide rapportage volgt. Die laat zien hoe mensen, ook van buiten, naar je bedrijf kijken. Dat moet je durven, maar levert interessante discussies en inzichten op.”

Jan kan nog niet voorspellen wat er uit zo’n Diagnose komt, maar heeft wel in grote lijnen een idee. “Het zal te maken hebben met innovatievraagstukken, marketingissues en hoe snel bedrijven in de markt en/of samenleving trends herkennen. Maar ook financiële vraagstukken kunnen boven tafel komen, zoals op welke termijn er investeringen nodig zijn en of een organisatie nog wel geschikt is voor groei in de huidige vorm. In alle gevallen buitengewoon interessante materie, waarmee wij vervolgens kunnen helpen bij vervolgacties, zonder mensen bij het handje te willen nemen, want ondernemers kunnen ook besluiten om zelf stappen te gaan zetten.”

In één geval is een ondernemer samen met Reflect4Business zelfs al in fase 3 belandt. “Bij de Quick Scan bleek dat er hier snel actie nodig was en dan moet je direct kunnen en durven schakelen. Samen met de ondernemer zijn we daar nu mee bezig. In alle sectoren is onze methodiek van toepassing, maar zeker in de tuinbouw ligt nog veel terrein braak. Dat zien wij, en ook ondernemers nu ze laagdrempelig kennis hebben gemaakt met onze spiegel.”

Voor meer informatie:
Jan Boekestein
Reflect4Business
office@reflect4business.com 
www.reflect4business.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven