Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

WPK en P. van Geest kiezen voor hybride belichting in nieuwe kas

De laatste potplanten van dit seizoen de kas uit, de compleet nieuwe hybride belichtingsinstallatie de kas in. Dat is zo ongeveer de huidige gang van zaken op de nieuwste teeltlocatie van WPK aan de Aaksterlaan in ’s-Gravenzande. Daar werd dit jaar in vier maanden tijd een tomatenkas omgebouwd voor plantenkweek.

Voorafgaand aan de verbouwing van de tweede teeltlocatie in
’s-Gravenzande stond de plantenkweker samen met een professioneel team voor een tal van beslissingen, waaronder een heel belangrijke: de belichting. Veel verschillende opties werden letterlijk tegen het licht gehouden. De belichting dient immers aan een lange lijst vereisten te voldoen om een optimale kwaliteit van de planten te kunnen waarborgen.

De keuze is uiteindelijk gevallen op de hybride belichtingsoplossing van Fluence. Hybride belichting bestaat uit een combinatie van LED en HPS (ook wel Son-T genoemd) belichting. Beide soorten licht kunnen simultaan aan of los van elkaar branden. Waarom deze hybride variant zo goed past? Hoe deze vorm van belichting nu precies werkt? En wat hier zo interessant aan is? In onderstaande lichten Erik van der Arend, een van de directieleden van WPK, en Dennis en Leo, de professionals die betrokken zijn bij dit project vanuit Fluence, het toe.

De gouden combinatie die hybride belichting heet
“In sommige delen van het jaar is extra warmte in de kas teelttechnisch niet wenselijk. Dankzij de hybride vorm van belichten zijn wij in staat om op die momenten uitsluitend met LED te belichten,” vertelt Erik. Leo vult aan: “WPK en P. van Geest genieten standaard van een goed belichtingsniveau en kunnen het gewas op een duurzame manier belichten. In het voorjaar, de zomer en de herfst kunnen zij dit op een nog duurzamere manier doen, namelijk door alleen gebruik te maken van LED belichting. LED verbruikt minder stroom, omdat elektriciteit efficiënter wordt omgezet in licht.”

“Het interessante aan de gekozen belichting van Fluence is de juiste mate van uitkoeling. Het armatuur wordt niet zo heet. Bovendien is het spectrum breed toepasbaar,” legt Erik uit. “Voor WPK en P. van Geest levert dit flexibiliteit op. HPS en het gebruikte witte brede spectrum van de LED lampen zijn niet alleen geschikt voor komkommer- of tomatenplanten, maar een veel bredere diversiteit aan gewassen,” voegt Dennis hieraan toe.

Ook Leo is heel positief over de resultaten van de hybride vorm van belichting. “Bij WPK en P. van Geest kozen we voor een breed, wit spectrum. Dit is vergelijkbaar met het zonlichtspectrum. De plant zelf zal hierdoor niet snel het verschil merken tussen natuurlijk licht en LED licht. Beide vormen van licht mixen fijn met elkaar. Door de juiste spectrumkeuze behaal je winst in de vorm van een betere plantkwaliteit en -model en een snellere plantontwikkeling. Klanten van WPK en P. van Geest kunnen hiermee vertrouwen op een “uniform product met een constante kwaliteit“pagina:8 die naadloos aansluit op de heersende teeltomstandigheden bij de klant zelf – met name in de winter,” aldus Leo.

Natuurlijk brengt deze overstap, zoals iedere langetermijnkeuze, uitdagingen met zich mee en vergt dit extra aandacht. “Grenzen moeten opnieuw worden ontdekt, onder andere op teelttechnisch vlak. Maar goed, daar ben je WPK en P. van Geest voor. De kwaliteiten die nodig zijn om dit te realiseren, hebben zij in huis. De mensen hier hebben liefde voor het vak en zien dit als een prachtig leerproces,” stelt Dennis.

Voor meer informatie:                                              Westlandse Plantenkwekerij
info@wpk.nl
www.wpk.nl

Publicatiedatum: