Expertisecentrum Bloembollenteelt opnieuw GEP/TNG gecertificeerd

Het Expertisecentrum Bloembollenteelt (ECBBT) is opnieuw gecertificeerd voor het GEP/TNG door het NVWA. Het Expertisecentrum Bloembollenteelt, onderdeel van Agrifirm-GMN, wist dit voor de eerste keer onder de vlag van Agrifirm NWE te realiseren. Deze certificering geldt voor 6 jaren.


 
Vanaf januari 2021 heeft de voorbereiding voor deze certificering veel tijd gevraagd. De aanvraag werd in mei 2021 verstuurd naar het NVWA. Met name de projectleider van het Expertisecentrum Bloembollenteelt, Thijs Wester, heeft samen met Edward Maasdijk (business support management) veel arbeid in de aanvraag gestoken.

Wat is GEP?
GEP staat voor 'Good Experimental Practice' en is een kwaliteitssysteem gericht op een goede uitvoering van effectiviteitsstudies van gewasbeschermingsmiddelen (het zogenoemde 'deugdelijkheidsonderzoek'). Onder deugdelijkheidsonderzoek wordt het landbouwkundige onderzoek verstaan naar de werkzaamheid en fytotoxiciteit van gewasbeschermingsmiddelen. Voor de toelating van (nieuwe) gewasbeschermingsmiddelen is onderzoek uitgevoerd onder GEP verplicht. Alleen GEP-erkende of GEP-waardige bedrijven kunnen een TNG-erkenning aanvragen.

Wat is TNG?
TNG staat voor 'Toepassen Niet-toegelaten Gewasbeschermingsmiddelen' en houdt in dat (nieuwe) gewasbeschermingsmiddelen die nog geen toelating hebben gekregen van het Ctgb, zonder proefveldontheffing mogen worden toegepast. De TNG-erkenning heeft betrekking op het voor mens, dier en milieu veilig uitvoeren van onderzoek.

Het NVWA heeft begin augustus een audit ter plaatse (Breezand) uitgevoerd. In een latere fase heeft Jan Hoekman van QM de auditors meegenomen door iProva, het documentbeheersysteem van Agrifirm. Daarbij moest worden aangetoond dat alle SOP’s (standard operating procedures) juist en volledig in het systeem waren opgenomen.

Eind augustus kwamen er nog een beperkt aantal aanbevelingen vanuit het NVWA. Die zijn in de afgelopen weken door betrokkenen opgelost. Daarmee is de (her) certificering per oktober een feit geworden en kan het Expertisecentrum Bloembollenteelt verder uitgroeien tot een vooraanstaand kennisinstituut in de bloembollenteelt.

bron: Agrifirm


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven