Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uday Bhat, Koppert India

"Indiase tuinbouw is booming"

De Indiase glastuinbouw breidt zich in hoog tempo uit. En het plafond is nog niet bereikt: de overheid wil het inkomen van telers in 2022 hebben verdubbeld, wat kan worden bereikt door de productiviteit te verhogen. Volgens Uday Bhat van Koppert India moet daarvoor nog wel een aantal uitdagingen worden overwonnen, met name op het gebied van logistiek en energie. Ook is er een grote behoefte aan midtech technologie. Koppert is sinds eerder dit jaar aangesloten bij de Dutch Greenhouse Delta (DGD). DGD werkt samen tussen industrie, overheid en wetenschap, en dat is nodig om complexe glastuinbouwprojecten in India tot een succes te maken.

De ontwikkeling, productie en verkoop van natuurlijke en biologische oplossingen die de gezondheid van planten en de bodem bevorderen; is de core business van Koppert Biological Systems. Dit omvat natuurlijke vijanden die insectenplagen bestrijden, hommels voor natuurlijke bestuiving, biostimulanten en microbiële oplossingen die de gezondheid van bodem en plant verbeteren. Dit gaat samen met plaagcontrole- en vangsystemen. Koppert is nu actief in meer dan 95 landen en heeft ongeveer 30 dochterondernemingen in het buitenland, waaronder India. "Koppert is sinds 2012 actief in India", zegt Uday Bhat, directeur van Koppert India. Hij volgde een tuinbouwopleiding en heeft inmiddels bijna dertig jaar ervaring in de tuinbouwsector, zowel in India als in Oost-Afrika. "We zijn hierheen gekomen omdat de bedrijven die Spaanse peper produceerden en exporteerden naar het Verenigd Koninkrijk de tripsaantasting niet langer met chemicaliën onder controle konden houden. Onze natuurlijke vijanden boden daar een oplossing voor."


Links Uday Bhat 

Vergunning niet verlengd
Sinds 2019 mogen de natuurlijke vijanden van Koppert echter niet meer worden ingezet in de Indiase tuinbouw. "Dit heeft te maken met het huidige beleid van de Indiase overheid. Om te proberen deze situatie te veranderen, zijn we voortdurend in gesprek met de overheid. Onze natuurlijke vijanden dragen immers bij aan een duurzame voedselproductie. En dat is een must, want steeds meer plaagdieren worden resistent tegen chemische middelen. Om die reden wil de Indiase overheid ook de biologische voedselproductie uitbreiden; Koppert kan daaraan een belangrijke bijdrage leveren. Ook kunnen we helpen de voedselveiligheid verder te verbeteren en de doelstellingen op het gebied van duurzame ontwikkeling te halen."

Ondanks de huidige situatie is Koppert nog steeds actief in India: waar het onder meer biostimulanten, biofertilizers en plantenvoedingsproducten produceert. "Die leveren we aan tuinbouwbedrijven in India, maar ze worden ook geëxporteerd naar andere landen, zoals Kenia."

4000 hectare aan kassen
Volgens Uday wordt India een steeds interessantere markt voor Koppert-, en andere Nederlandse toeleveranciers. De tuinbouw zit in India in de lift. "Van oudsher lag de focus in India op het telen van akkerbouwgewassen in de volle grond: rijst, tarwe, maïs, aardappelen, et cetera. Deze vorm van voedselproductie is de afgelopen twee jaar echter voorbijgestreefd door de tuinbouwproductie. Hieronder vallen gewassen in de open lucht, zoals bananen, mango's, druiven, citrusvruchten, appels, papaja's, enzovoort. Er is een grote diversiteit aan gewassen, mede door de gevarieerde klimaatzones van India."

Ook de Indiase glastuinbouw groeit. Snijbloemen worden al sinds de jaren negentig onder Polyhouses geteeld, maar de groenteteelt onder glas zit de laatste tijd in de lift. "Denk bijvoorbeeld aan cherrytomaatjes, snackkomkommers, sla, paprika's, et cetera. De Indiase glastuinbouw beslaat inmiddels zo'n 4.000 hectare en is vooral geconcentreerd in het zuiden en westen van het land. De kassen worden vooral gebouwd door boeren en bedrijven die al actief zijn in de landbouwsector. Ze zijn meestal niet groot; de meeste kassen zijn slechts 0,4 hectare groot. De grootste glastuinbouwbedrijven in India zijn zo'n 15 tot 20 hectare groot."

Toenemende vraag
India produceert nu 326 miljoen ton tuinbouwproducten in het boekjaar 2020-2021. En het plafond is nog niet bereikt, aldus Uday. "De vraag naar lokaal geteelde gewassen neemt enorm toe. De Indiase bevolking groeit, het gemiddelde inkomen neemt toe en met name de middenklasse breidt zich uit. Het land telt ook meer grote hotels, die verse, lokale producten willen. Glastuinbouw biedt ondernemers ook meer mogelijkheden om een hogere productie per vierkante meter te realiseren en dus een hoger rendement. Daardoor stappen steeds meer traditionele boeren over op de tuinbouw."

De Indiase overheid wil de tuinbouwproductie in het land in 2022 verdubbeld hebben. Om die reden wordt de bouw van nieuwe kassen zwaar gesubsidieerd. "Daarnaast heeft de regering in 2013 de National Food Security Act ingevoerd. Hierin is vastgelegd dat veilig voedsel beschikbaar moet zijn voor de gehele Indiase bevolking. Om dit te bereiken, krijgen producenten ook een minimumprijs voor hun producten. Ook geeft de overheid steun aan boeren en tuinders bij het verbouwen van veilige voedselproducten."

Logistieke uitdagingen
Hoewel er voldoende vraag is en de Indiase overheid waarde hecht aan de verdere ontwikkeling van de glastuinbouw, zijn er ook uitdagingen. Bijvoorbeeld op het gebied van logistiek. "De kassen liggen verspreid over het hele land. Luchthavens liggen vaak honderden kilometers verderop, terwijl het wegverkeer extreem druk is. Dit maakt het extreem moeilijk om verse producten op tijd op de plaats van bestemming te krijgen."

Veel boerderijen hebben ook een gebrek aan koelruimte voor hun producten. "Daardoor gaat op sommige plaatsen wel dertig procent van de oogst verloren. Er moet dus echt iets gebeuren op dit gebied. Gelukkig is de overheid ook bereid om ondernemers financieel te ondersteunen."

Volgens Uday is er ook technologie nodig om kassen in hete gebieden op bepaalde momenten van het jaar te koelen. "Indiase ondernemers zitten te springen om mid-tech technologie op dit gebied; bijvoorbeeld benevelaars. High-tech technologieën zijn geen optie; die zijn simpelweg te duur. Kortom, de Indiase tuinbouw is booming en er liggen volop kansen in het mid-tech segment, ook voor Nederlandse toeleveranciers. Samenwerking binnen een platform als de Dutch Greenhouse Delta kan helpen deze kansen te benutten!"

bron: Dutch Greenhouse Delta

Publicatiedatum: