Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
in gesprek met John van der Maarel en Francis Schrama

Modiform op weg naar nieuw plastic vrij produceren

Tholen - Misschien wel de grootste uitdaging in recycling is logistiek van aard. Pas als dat gerealiseerd is, is daadwerkelijk sprake van een duurzame keten. “Voor de meeste potten hebben we dit inmiddels aardig voor elkaar, die kunnen de consumenten bij het afval weggooien. De moeilijkheid zit er in om alle trays terug te krijgen van kwekers en retailers, zodat deze industrieel verwerkt kunnen worden. We zijn echter hard op weg om dit steeds effectiever te organiseren.”



Dat vertellen John van der Maarel en Francis Schrama, respectievelijk sales director en marketing communicatie specialist bij Modiform. Het bedrijf, dat een van de grootmachten is op zowel het gebied van productie van plastic trays en potten als op het gebied van plastic recycling, heeft zich precies deze doelstelling gesteld: 'closing the material loop'. Bovendien werkt het bedrijf niet alleen steeds verder toe naar een volledig gesloten kringloop, ook wil men graag een leidende rol pakken in het verduurzamen van onze branche.

Geen gebrek aan ervaring
Nu is daar, gezien de ervaring in recycling en productie, iets voor te zeggen. Het bedrijf is ooit, ruim 40 jaar geleden, begonnen als producent van thermovorm verpakkingen voor bakkerijen, die ook toen al uit zelf ingezameld gerecycled materiaal werden vervaardigd. Ervaring genoeg dus voor wat betreft de ins en outs van het inzamelen, zuiveren en tot nieuw materiaal verwerken van de plastic afvalstroom, en bovendien aanknopingspunten te over om de innovatie op te zoeken. De Closed Loop Commitment is dan ook een paraplu waaronder een diversiteit aan projecten vallen, van logistiek tot ontwerp en van productinnovatie tot het netwerken met alle denkbare schakels in de keten.


Klik hier voor grote afbeelding

100% Cyclos
Een tweetal recente voorbeelden zijn de doelstellingen om dit jaar volledig te ‘stoppen met NIR’ en alle producten die bij de consument terechtkomen en die gemaakt zijn van gerecycled polystyreen (PS) Cyclos gecertificeerd de deur uit te sturen. Een product dat wordt aangeboden met dit certificaat garandeert een 100% recyclebaarheid. Behalve een groot deel van alle producten gemaakt van PS, voert Modiform dit label reeds op haar labels en op de ecoExpert, de producten gemaakt van papierpulp. Stoppen met NIR is vaktaal voor “geen zwart meer”. Zwart plastic is niet te detecteren met infrarood, een techniek waarmee plastic uit de afvalstroom geplukt wordt, omdat zwart alle straling absorbeert en niets, zoals noodzakelijk, reflecteert. Daardoor kan het materiaal niet mechanisch gepakt worden en verdwijnt het naar de verbrandingsoven of vuilnisbelt.

Horizon 2025
Uiteindelijk is het doel überhaupt geen nieuw plastic meer te gebruiken. Deze ambitie is vastgelegd in Horizon2025. “Ruim 90% van al onze producten worden al gemaakt van gerecycled materiaal”, vertelt John, "maar die laatste paar procenten zijn natuurlijk het lastigst." In de visie is o.a. ook opgenomen dat het bedrijf het volledige productvolume dat zij aan kunststof op de markt brengt wil recyclen én daarbovenop nog 20% extra terugwinnen uit het milieu.

Wisselende wetgeving
Toch blijft het ingewikkeld, zelfs als alles teruggehaald zou worden en netjes gescheiden, dan nog verschillen landen in wetgeving, in ambitie, of simpelweg in wensen. Een voorbeeld is polyethyleentereftalaat (PET) in Engeland. In Engeland ligt de focus in recycling sterk op PET, en dus niet van PS, dat de post-consumer keten hier, Modiform incluis, het liefst ziet. "In Engeland moet men dan ook niets meer hebben van PS, terwijl wij juist bedanken voor PET, omdat dat onze recycling verstoort."

Eén adres
Modiform recyclet PS. Dat doet men op de hoofdlocatie in Leusden, net onder Amersfoort. Op twee andere locaties in Nederland wordt van het recyclaat folie gemaakt. Vervolgens wordt er middels thermovorming een eindeloze variëteit aan trays en potten gemaakt - overigens ook van PET, en dan veelal voor Engelse klanten. In Frankrijk heeft men nog een fabriek waar de spuitgietpotten geproduceerd worden. Tot slot kan Modiform desgewenst de trays en potten ook nog bedrukken, zodat men de klant zijn verpakkingsvragen volledig kan ontzorgen.

Voor meer informatie:
Modiform
Ambachtsweg 15
3831 KA Leusden
+31 (0)33 434 31 66
sales@modiform.nl
www.modiform.nl