Positief besluit over 688 bedden voor arbeidsmigranten bij De Lier

Het college van burgemeester en wethouders van Westland heeft definitief besloten medewerking te verlenen aan het initiatief van Tradiro om huisvesting voor 688 arbeidsmigranten te realiseren aan de Oostbuurtseweg in De Lier. Hiermee zet Westland een grote stap voorwaarts in de realisatie van kwalitatief goede huisvesting voor deze onmisbare arbeidskrachten.

In de plannen wordt rekening gehouden met een aantal verbeterpunten die door buurtbewoners tijdens informatiebijeenkomsten in de zomer naar voren zijn gebracht. Zo worden er extra maatregelen genomen op het gebied van afval en veiligheid in het (fiets)verkeer. Verder wordt er een omgevingsmanager aangesteld die voor, tijdens en na de bouw als vast en actief aanspreekpunt voor omwonenden gaat fungeren.

Goed woon- en werkklimaat
De Westlandse economie kan niet zonder arbeidsmigranten. In de gemeente Westland werken minimaal 12.000 arbeidsmigranten. Op piekmomenten kan dit aantal oplopen tot 16.000. Op dit moment biedt Westland huisvesting aan ongeveer 5.000 arbeidsmigranten. “We voelen ons als gemeente verantwoordelijk voor een goed woon- en werkklimaat voor arbeidsmigranten en zetten ons dan ook in voor een toename van woonruimte voor deze arbeidskrachten”, aldus wethouder Albert Abee. “Passende huisvesting voor onze arbeidsmigranten is cruciaal. Niet alleen omdat zij kwalitatief goede woonruimte verdienen maar ook om onze concurrentiepositie als aantrekkelijk werkgebied te versterken. Zonder fatsoenlijke huisvesting wordt Westland steeds minder aantrekkelijk voor deze groep arbeidskrachten en gaat straks in de tuinbouw door personeelstekort letterlijk en figuurlijk het licht uit.”

Plan
Het betreft hier een plan voor tijdelijke huisvesting aan de Oostbuurtseweg voor een periode van 10 jaar. Vanuit Tradiro gaan er op het terrein meerdere huisvestingscoördinatoren werken, waardoor de locatie 24/7 bereikbaar is. De schaalgrootte maakt het mogelijk diverse voorzieningen te realiseren, zoals sportvelden, een fitnessruimte, een wasserette, een receptie en een studieruimte. Deze voorzieningen maken het aantal van 688 bedden voor het college acceptabel. Er komen appartementen die geschikt zijn voor maximaal vier personen. Het grootste deel van het woon-werkverkeer gaat met de fiets, omdat veel bedrijven waar de arbeidsmigranten werken binnen een straal van drie kilometer van de locatie gevestigd zijn.

Proces
Verwachting is dat het college over drie weken een besluit neemt over het verlenen van de omgevingsvergunning. Hier kan bezwaar tegen worden gemaakt. Tradiro heeft na het definitief worden van de omgevingsvergunning zes maanden voorbereidingstijd nodig om te kunnen starten met de bouw.

bron: Gemeente Westland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven