Technische groothandel zet zelf ontwikkelde doseertechnieken in de markt

Tholen – De laatste jaren heeft Power Plastics een transformatie doorgemaakt. Nog steeds verkoopt de groothandel vanuit eigen magazijn de complete range aan materialen voor watertechnische installaties. Daarnaast echter verkoopt het bedrijf uit Rijnsburg steeds vaker ook zelf ontwikkelde producten. Recente voorbeelden zijn de Power Pulse Venturi, een vier-in-één doseeroplossing, en een lineaire doseerkraan. Wat deze producten speciaal maakt en hoe Power Plastics de laatste jaren van een groothandel ook een ontwikkelingsbedrijf is geworden, vertellen Business Developer Niels van Rooyen en Managing Director Maurice di Stefano.


Niels van Rooyen en Maurice di Stefano

Power Plastics bestaat al ruim 40 jaar en in 2015 werd het bedrijf onderdeel van de Rutec Groep. Het engineeringsbedrijf uit die groep, Rutec Engineering, ging vervolgens in 2019 samen met Power Plastics in een nieuw pand in Rijnsburg onder één dak opereren. Maurice: “Hierdoor kunnen wij ons sindsdien beter onderscheiden en toevoegde waarde bieden. Wij zijn een technische groothandel geworden. Hiervoor hebben we de afgelopen jaren ook de nodige kennis aan boord gehaald. Alleen als groothandel optreden is in de huidige markt niet meer genoeg.” Niels vult aan. “We hebben tegenwoordig meer binding met de klant, omdat we met ze mee proberen te denken. Dat zie je ook terug in onze producten en productontwikkeling.”

Nieuwe doseeroplossing
Eén van de producten die uit bovengenoemde samenwerking en meer klantcontact is voortgekomen is een Power Pulse Venturi. In de doseeroplossing zijn vier afzonderlijke functies in één product geïntegreerd. Niels: “Voor het doseren van meststoffen gebruiken telers vaak A-B-bakken, waarbij m.b.v. geautomatiseerde doseerkanalen getracht wordt de geconcentreerde meststoffen zo optimaal mogelijk aan het irrigatiewater mee te geven.”

Dat doseren van zowel meststoffen als de correctie van de pH, luistert heel nauw. “Het is belangrijk dat de pH-waarde binnen de juiste bandbreedte zit. Indien noodzakelijk moet het mogelijk zijn hierin te corrigeren.” Nu komen daar vier afzonderlijke functionaliteiten bij kijken die samen maken dat een teler nauwkeurig kan doseren. De Power Pulse Venturi vergemakkelijkt het samenstellen van het (mest)doseersysteem. “Onze uitvinding bestaat uit een waterstraalpomp met geïntegreerde magneetklep, terugslagklep en regelnaald voor calibratie. Het is niet alleen een samengesteld product, maar ook echt een product dat wij van A tot Z zelf hebben ontwikkeld.”

Power Puls venturi”; 4 in 1 doseeroplossing

Deze doseeroplossing is vorig jaar uitgebreid getest en sinds dit voorjaar op de markt. Maurice: “Dit product bespaart installateurs de moeite van het bij elkaar zoeken en uitkiezen van losse onderdelen en scheelt vervolgens montagewerk. Bovendien kunnen wij de complete doseerkanalen desgewenst ook alvast monteren op een roestvrijstalen frame.”

Twee nieuwe doseerkranen
Waar de bovengenoemde nieuwe doseeroplossing het in eerste instantie vooral de installateur makkelijker maakt, maakt een ander product het nadrukkelijk ook de teler makkelijker. Het gaat hier om een lineaire roestvrijstalen doseerkraan, de Power Lin Valve voor wie in het assortiment van de technische groothandel gaat zoeken. Niels legt uit wat maakt dat dit product handiger is. “In een standaard kogelkraan zit een kogel met een rond gat die de vloeistof op een niet- lineaire manier doorlaat. Voor de Lin Valve hebben we de kogel zodanig aangepast, dat de doorlaat een rechtlijnige regelkarakteristiek geeft.”


Rechts: “Lin Valve”; Lineaire rvs doseerkraan

Niels geeft ter verduidelijking een rekenvoorbeeld; “Stel dat de kraan bij bijvoorbeeld met 2 bar 1000 liter vloeistof per uur doorlaat bij volledige opening. Als je die kraan 45 graden openzet met onze Lin Valve, dan weet je zeker dat de helft, 500 liter dus, door de kraan gaat. Bij 30 graden is dat dus 333 liter enzovoort. Zonder rechtlijnige regelkarakteristiek is dat niet zo.”

“Twin Lin”; dubbele doseerkraan t.b.v. gelijklopen AB bakken

De Lin Valve is beschikbaar in vijf verschillende capaciteitsreeksen. Daarnaast bestaan er van de doseerkraan twee uitvoeringen. De tweede variant luister naar de naam Power Twin Lin. Niels: “Hierbij koppelt een hefboom en een drijfstang met één motor twee doseerkraantjes. Dit resulteert in een mechanische oplossing voor een gelijkloopregeling teneinde de niveaus in hun A-B-bakken gelijk houden. Telers doen dat nu vaak elektronisch met 2 motorkranen met ‘master-slave’ aansturing of een niveaumeter die aan een computer is gekoppeld. Wij hebben dat nu mechanisch gemaakt inclusief een fine tune mogelijkheid en geven de teler hiermee een veel eenvoudigere stuuroptie.”

Bouwpakket
Met het doel de assemblage voor de installateur nog meer te faciliteren biedt Power Plastics ook nog een zelf ontwikkelde mengkamer aan. Maurice: “Deze kan samen met voorgaande producten eenvoudig in een tailor made unit ingepast worden.”

Mengkamer rvs

Voor meer informatie:
Niels van Rooyen
Maurice di Stefano
Power Plastics bv
info@powerplastics.com 
www.powerplastics.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven