CO2-project Athos komt CO2 tekort na besluit Tata Steel

Het CO2-project Athos in het Amsterdamse havengebied moet terug naar de tekentafel. Dat komt omdat staalfabrikant Tata Steel besloten heeft tot een ander productieproces. Daarbij komt minder CO2 vrij. Hierdoor stopt het project, waarbij CO2 aan de glastuinbouw geleverd zou worden, in zijn huidige vorm.

Vergroening
In de afgelopen jaren heeft het project Athos zich, in nauwe samenwerking met projectpartners EBN, Gasunie, Tata Steel en Port of Amsterdam, gericht op de ontwikkeling van een grootschalig CO2 -transport, -hergebruik en -opslagproject in het Noordzeekanaalgebied. Het ingeschatte beschikbare CO2-volume van Tata Steel was het fundament voor de conceptuele en technische uitgangspunten van het project.

Nu Tata Steel een groenere techniek, DRI-technologie, gaat toepassen, komt er volgens Athos 'aanzienlijk minder CO2 ter beschikking voor transport en offshore opslag.' Deze keuze van Tata Steel raakt daarmee ook direct het project Athos en de uitgangspunten waarop het project is gebaseerd. De Athos-partners zijn daarom tot het gezamenlijke besluit gekomen om het project Athos in haar huidige vorm te beëindigen, zo delen zij in een persbericht. 

Nieuwe koers 
De Athos-partners zullen, zo stellen zij, in de komende maanden met elkaar in gesprek blijven over de mogelijkheden om Tata Steel zo goed mogelijk te faciliteren in haar nieuwe koers, 'om zo bij te dragen aan de regionale CO2 -reductieopgaven in het Noordzeekanaalgebied en de uitvoering van het Klimaatakkoord.' 

Bron: Athos


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven