Loonwerker deelt tips over verwijderen diffuse coating met sterker middel

Dit jaar zijn sommige tuinders extra vroeg begonnen met het verwijderen van coatings, dankzij het matige zomerweer. Voor zo'n klus is ReduClean het aangewezen middel. Dat vertelt Dennis van Veldhoven, mede-eigenaar van Machinaal loonbedrijf Van Veldhoven in De Lier. Hij geeft hieronder uitleg over het verwijderen van ReduFuse (IR), waarvoor een speciale versie van ReduClean beschikbaar is: ReduClean voor ReduFuse. 

Tien dagen eerder dan vorig jaar zijn sommige rozen- en groentetuinders al hun coatings van het kasdek aan het verwijderen. "Normaal gesproken begint het seizoen half augustus, maar wij zijn er nu al druk mee", vertelt Dennis van Veldhoven, net terug van vakantie.

Het lijkt een herhaling van de vorige zomer te worden, al kan het in september nog warm en droog worden. Dat stelt hem dan wel voor een nieuwe uitdaging, omdat een flinke regenbui noodzakelijk is om de coatings eraf te spoelen. En als die achterwege blijft... dan zit er niets anders op dan het dek opnieuw in te spuiten. "We zijn dan ook constant met vijf of zes weer-apps in de weer. Al hebben die het ook niet altijd bij het rechte eind. Een onweersbui kan heel lokaal vallen. Dat maakt het weleens lastig. Ik voel me af en toe net Piet Paulusma. Het is voor ons dan ook constant hollen of stilstaan."

Weersverwachting
Coatings verwijderen begint dus met de juiste weersverwachting. "Voor het opbrengen van ReduClean heb je droog weer nodig, bij voorkeur een paar uur."

Die paar uur is nodig om het verwijderingsmiddel goed te laten reageren met de coating. Dan moet het binnen twee tot drie dagen even flink regenen, want als de regen langer uitblijft is de kans aanwezig dat het glas niet meer schoon wordt.

Voor coatings als ReduSol, ReduHeat en ReduFlex Blue is ReduClean het aangewezen middel. Voor een speciale coating als ReduFuse (IR) is een sterker middel nodig: ReduClean voor ReduFuse. Dennis: "De witte krijtmiddelen kunnen weleens slijten, zeker met die extreme buien van nu. Maar diffuse coatings zijn heel regenbestendig. Dat betekent ook dat je een sterker middel nodig hebt om het te verwijderen. Met ReduClean voor ReduFuse (IR) gaat dat prima. Na een flinke bui is je kas brandschoon. Maar bij het inspuiten moet je er wel op letten dat alles goed geraakt wordt."

Voorwaarden
Voor een gelijkmatige verdeling moet het kasdek droog zijn, moet de machine goed zijn afgesteld en de verdunning tussen 1:5 en 1:7 zijn, zegt Dennis. "Wij rijden ook altijd mee op het kasdek om meteen in te kunnen grijpen als er een spuitdop verstopt raakt. Het moet ook allemaal snel gebeuren, want de luchtramen moeten dan natuurlijk dicht. Om gewasschade te voorkomen, kunnen deze natuurlijk niet te lang dicht blijven. Wij doen - bij een ideale gootlengte - 1,5 hectare in een uur. De meeste tuinders besteden het daarom liever uit, een enkeling doet het nog zelf."

Voor meer informatie:
Mardenkro
sales@redusystems.com 
www.redusystems.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven