Virtual reality tour door nieuwe hightech onderzoekskas WUR

Nederland is een nieuwe internationaal onderzoeks- en onderwijsfaciliteit rijker. In Serre Red, een net opgeleverde hightech onderzoekskas van Wageningen University & Research (WUR), kunnen wetenschappers op het hoogste veiligheidsniveau fundamenteel onderzoek doen naar plantenziekten en genetische modificatie van planten.

Serre Red bevindt zich op de campus van WUR en is vanwege zijn grootte en de veiligheidsvoorzieningen uniek in de wereld, aldus een trotste universiteit.

De faciliteit is alleen onder strenge voorwaarden toegankelijk. Dankzij een virtuele 360 graden tour kan iedereen er nu toch rondkijken en kennismaken met de onderzoekers van Serre Red en hun experimenten.

Plantenziekten onderzoeken
In Serre Red wordt fundamenteel onderzoek gedaan naar plantenziekten veroorzaakt door bijvoorbeeld virussen, bacteriën en schimmels en naar genetische modificatie van planten. “Plantenziektes vormen een grote bedreiging voor onze voedselzekerheid. Tegelijk moet de landbouw door de mondiale bevolkingsgroei de komende decennia juist veel meer en duurzamer gaan produceren zodat we onze planeet leefbaar houden en het verlies aan biodiversiteit tot staan brengen. We staan daarmee voor een uitdaging die we alleen kunnen overwinnen door middel van fundamenteel onderzoek en onderwijs van het allerhoogste niveau", verklaart directeur Ernst van den Ende van de Plant Sciences Group van WUR het belang van Serre Red.   

Uniek in de wereld
Serre Red is een 'all electric' kas die geen gebruikmaakt van fossiele brandstoffen. De onderzoeksfaciliteit is wereldwijd uniek vanwege de grootte (4.000 m2 kas) en compartimentering van het complex en het hoogste niveau waarop onderzoek wordt gedaan, zowel bij ziekteproeven (quarantaineniveau) als genetische modificatie (niveau III).

Elk van de 63 compartimenten (variërend in grootte van 15 tot 52 vierkante meter) voldoet daarom aan de hoogste veiligheidseisen. Allemaal zijn ze ook voorzien van individuele klimaatregeling, luchtfiltering en toegangssloten. De meeste technische apparatuur is verwerkt in kelders onder het complex ten behoeve van optimale lichtinval en het voorkomen van schaduwwerking. Dat is bijzonder, zo vertelde kassenbouwer Bosman Van Zaal al eens tijdens de bouw.

Andere kenmerken zijn de toepassing van ledbelichting, geïsoleerde dubbele beglazing, buitenschermen, warmte en koude opslag en autoclaven, waardoor materialen die de kas verlaten, zoals afval en water, worden gesteriliseerd. Door goede isolatie en afdichting kunnen alle compartimenten in het complex voor verschillende onderzoeken naast elkaar gebruikt worden. Zo worden de onderzoeken niet door elkaar beïnvloed.

VR Tour
Begin 2019 werd gestart met de bouw van Serre Red. Vanwege de Covid-19-beperkingen is ervoor gekozen om Serre Red niet officieel te openen, maar een VR-tour te maken waarin medewerkers van WUR over hun onderzoek in Serre Red vertellen:

Petra van Bekkum, Ilse Houwers en Peter Bonants over het onderzoek naar schadelijke quarantaine-organismes op planten die beperkt of (nog) niet in Nederland voorkomen en die een bedreiging vormen voor de import en export van tuinbouwgewassen.

Yuling Bai over het weerbaarder maken van tomatenplanten tegen ziekteverwekkende bacteriën door genetische modificatie. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van de precisietechniek CRISPR-Cas waarmee bijvoorbeeld specifieke genen ‘aan’ en ‘uit’ kunnen worden gezet.

Harold Meijer over de zoektocht in oude bananenrassen naar genen die van pas komen bij de ontwikkeling van nieuwe bananenrassen die resistent zijn tegen de verwoestende bananenziektes Black Sigakota disease en Panama disease.

De VR-tour is beschikbaar op www.wur.nl/serrered


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven