Mos de baas met MossKade

Na drie droge zomers hebben we dit jaar een heel ander beeld gezien in Nederland. De af en toe erg vochtige omstandigheden hebben een positief effect op de groei van lever- en korstmossen en algen.

Met het definitief wegvallen van de werkzame stof quinoclamine (Mogeton¹) staan de telers van potplanten, boomkwekerijgewassen (containerteelt) en vaste planten (containerteelt), zowel bedekt als onbedekt, voor een uitdaging als het gaat om de bestrijding van deze lever- en korstmossen en algen.

Uiteraard kan men meerdere teelttechnische maatregelen nemen, zoals het afstrooien of -dekken van potten en container, het droger houden van de toplaag van de potgrond en het beperken van grote watergiften. Deze maatregelen zijn helaas niet altijd even praktisch en afdoende, en het handmatig verwijderen van de lever-, korstmossen en algen voor aflevering van de planten is erg tijdrovend en daardoor tamelijk kostenintensief.

Met MossKade heeft HortiPro de beschikking over een effectieve en milieuvriendelijke oplossing. MossKade is opgebouwd uit een combinatie van verschillende 100% plantaardige ingrediënten die gezamenlijk een coating vormen. Deze coating zorgt voor afsluiting van de ademhalingsopeningen van de mossen en algen en heeft dus een fysieke werking. Mossen hebben in tegenstelling tot planten geen vaten- of wortelstelsel. Hierdoor worden planten bij een toepassing van MossKade niet of nauwelijks aangetast. Bij gebruik bij jonge planten of stekken zou enige bladschade op kunnen treden en daarom adviseert men wel wij altijd eerst een proefbespuiting uit te voeren.

Alle gewasbeschermingsmiddelen zijn zo effectief als ze toegepast worden. Dit geldt ook zeker voor MossKade. MossKade dient bij de bestrijding van mossen op actief mos toegepast te worden. Mos is actief in het eerste ochtendlicht wanneer de ochtenddauw nog op het mos ligt. Breng MossKade in een verhouding van 1 op 10 delen water ruim aan met een spuitnozzel met een grove druppel (bij voorkeur met een Teejet 8005). Voor een optimale werking is het heel belangrijk dat de MossKade oplossing opdroogt gedurende de dag. Als er meerdere lagen mos aanwezig zijn kan een extra toepassing noodzakelijke zijn.

Proef
Eind augustus ’21 is er door Compas Agro in opdracht van HortiPro een proef met MossKade in hydrangea en fagus uitgevoerd waarbij aan de bovenstaande eisen is voldaan. Er is hier gekeken naar een toepassing ’s ochtends om 7:00 uur (op actief mos) in vergelijk met dezelfde toepassing om 11:00 uur (op inactief mos). Op onderstaande foto zijn de verschillen in resultaten goed te zien.

Voor een goed resultaat is het dus van belang aan de volgende criteria te voldoen: 1 op 10 dosering; bij voorkeur leidingwater gebruiken; ruim aanbrengen m.b.v. grove nozzle (Teejet 8005); toepassen op actief mos, ’s ochtends vroeg bij het licht worden; en gedurende de dag de spuitoplossing op laten drogen.

¹) Mogeton is een merknaam geregistreerd door Bayer Crop Science

Voor meer informatie:
Hortipro
info@hortipro.com
www.hortipro.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven