Tuinbouwnieuwkomers deze week op kennismakingstoer

Tholen – Wie bij een willekeurig tuinbouwtechniekbedrijf op de vacaturepagina kijkt, komt rustig tientallen openstaande vacatures tegen. De veelal snelgroeiende bedrijven hebben de grootste moeite om genoeg goede mensen te vinden. Het resultaat is dat er ook veel nieuw talent van buiten de tuinbouw de sector binnenkomt. Om hen een stoomcursus tuinbouw te geven is IntoTuinbouw opgezet. Deze ‘een onboarding cursus voor de tuinbouw’ is deze week weer (her)opgestart.


De deelnemers aan IntoTuinbouw deze week

Deze week gaan zes deelnemers in totaal op bezoek bij 24 tuinbouwbedrijven, van telers tot toeleveranciers en techniekbedrijven. Pim van Adrichem van HortiTech, dat samen met het World Horti Center de organisatie van de stoomcursus verzorgt, heeft er zin in. “Wij laten deze week de deelnemers de veelzijdigheid van de tuinbouw zien en komen overal, van telers tot veredelaars tot techniekbedrijven en dan blijft het niet alleen bij kijken. We laten ze ook de handen uit de mouwen steken waar mogelijk en er is genoeg gelegenheid voor het stellen van vragen. Juist in deze setting kunnen dat ook ‘domme’ vragen zijn, al bestaan die natuurlijk niet.”

Biertje op de pijp
Aan het eind van de week hebben de deelnemers een netwerk opgebouwd en veel mensen leren kennen. “Het hebben van een netwerk als je begint als nieuwkomer is belangrijk. Deelnemers kennen elkaar straks goed, maar ook alvast veel van hun aanstaande collega’s in de tuinbouw. En ja, bij dat netwerken hoort op de vrijdag ook een biertje op de pijp. Dat is misschien zelfs wel het belangrijkste, ongedwongen en informeel.”


Ook met de welbekende hygiënepakken werd al kennisgemaakt op bezoek hier gisteren bij Axia Vegetable Seeds

Clubhuis
Het doel is de stoomcursus elke maand te houden. Er blijven immers telkens nieuwe nieuwkomers de tuinbouw binnenstromen. “De cursus is uiteraard coronaproof. Elke editie willen we voor de afsluitende borrel ook alle voorgaande deelnemers uitnodigen. Op die manier hopen we snel een steeds grotere, gezelligere borrel in het World Horti Center, niet voor niets het clubhuis van de tuinbouw, te kunnen organiseren.”


Maureen Sondag van de Nederlandse ambassade in Washington DC kreeg eind 2020 ook al eens een op maat gemaakte rondleiding volgens het IntoTuinbouw-concept

Landelijk
Nu is IntoTuinbouw nog vooral een Westlandse/Zuid-Hollandse aangelegenheid, maar Pim kan zich voorstellen dat in de toekomst het concept ook breder uitgerold kan worden. “Het is eigenlijk gek dat iets dergelijks er nog niet was. Nieuwkomers krijgen wel een rondleiding op het eigen bedrijf, maar leren daarmee niet zo snel de hele sector kennen. Op deze manier kan dat wel. En wie weet kunnen we er op termijn ook een aantal regiodagen van maken, met een paar bedrijfsbezoeken per dag in bijvoorbeeld de regio Venlo of op Agriport A7 of in Seed Valley.”

Sowieso zoekt HortiTech voor IntoTuinbouw nog bedrijven om te bezoeken in komende edities. "Zij kunnen zich bij ons melden als ze het leuk vinden een club IntoTuinbouwers te ontvangen."

Voor meer informatie:
World Horti Center
training@worldhorticenter.nl 
www.worldhorticenter.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven