Potorchideeën zoals phalaenopsis staan bekend als zoutgevoelig. Dat is mede de reden dat er geen richtlijn bestaat voor het natriumgehalte in het gietwater. In het verleden werd het gietwater voor de zekerheid helemaal niet hergebruikt. Maar nu er steeds meer druk is om te recirculeren, is het noodzakelijk om meer zicht te krijgen op acceptabele natriumcijfers.
“De telers zetten zich in voor hergebruik. Natrium is daarbij een bottleneck. Daarom is het nodig om de schadedrempel te kennen. Bij een te hoog natriumcijfer kun je groeiremming krijgen – kleinere planten, minder takken, minder bloemen – maar ook belemmering van de opname van calcium en kalium. Bij een cymbidiumproef in het verleden is dat laatste duidelijk naar voren gekomen. Te hoge natriumcijfers gaven een te laag kaliumgehalte in de planten”, vertelt onderzoeker Wim Voogt van Wageningen University & Research.
Hij is projectleider van het onderzoek naar acceptabele natriumcijfers dat in Bleiswijk plaatsvindt, mede gefinancierd en met grote belangstelling gevolgd door de telers van de gewascoöperatie Potorchidee.
Lees hier verder op Glastuinbouw Nederland