Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ontwikkelaars 'beveilingscamera' voor telers failliet verklaard

Tholen - Er zijn maar weinig camera’s die telers kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van problemen in teelt op de manier waarop een hyperspectrale camera die over de schouder van de teler meekijkt, dat kan. Vanuit dat idee ontwikkelde Polariks de afgelopen jaren een eigen hyperspectrale camera: GreenspectIR. 

Nu blijkt dat de Rechtbank Den Haag op 7 september faillissement over het bedrijf heeft uitgesproken. Als curator is J.E.M. van den Bemt van GMW Advocaten aangesteld. Namens het Haagse advocatenkantoor geeft Mechteld van Veen-Oudenaarden een toelichting. Zij sprak inmiddels namens de curator met de bestuurders. 

Lopende pilots
Polariks was gevestigd op het Space Business Innovation Centre in Noordwijk en staat volgens de laatste gegevens ingeschreven in Den Haag. Daar was men gevestigd in de New World Campus aan het Spaarneplein. 

In 2019 werden door het bedrijf proeven in onder meer aardbeien en potplanten gedaan. Ook in hogedraadgewassen zoals komkommer werd getest. De laatste tijd lag de focus op de wijnbouwsector. "In Zuid-Afrika en Frankrijk liepen pilots", vertelt Van Veen. "Op die manier werden de camera's, software en sensoren doorontwikkeld." 

Klaar voor marktintroductie
Begin 2020 was het systeem klaar voor een marktintroductie, maar toen barstte de coronacrisis los. Dat heeft Polariks uiteindelijk flink in de weg gezeten. "Wijnboeren moesten kiezen om te investeren in de techniek van Polariks, maar zij trapten vanwege corona op de rem. Daarop hebben de ontwikkelaars besloten het product tijdelijk te parkeren in afwachting van verbetering van de coronasituatie."

Die verbetering werd afgelopen zomer verwacht. Polariks koerste daar op af en probeerde tot die tijd de kosten zo laag mogelijk te houden en op een laag pitje verder te gaan. "Het bedrijf heeft naast alle coronasteunpakketten gegrepen. Deze zomer was de coronasituatie vervolgens alsnog niet goed genoeg om weer volledig verder te gaan."

Unieke techniek
Polariks produceerde de camerasystemen zelf. In 2019 ging het nog om kleine volumes. Zodra de vraag zou aantrekken, wilde men opschalen. "Als een teler komend seizoen zijn nieuwe teelt opstart, dan wil ik daar met onze camera’s zeker hangen om de teelt van begin af aan te kunnen volgen", vertelde een van de medeoprichter destijds tegen GroentenNieuws.

De data is zichtbaar op een eigen platform, maar aan integratie met andere platforms werd gewerkt. “Voor telers is het belangrijk dat zij al hun data op één platform kunnen inzien. Zeker nu steeds meer sensortechnieken hun weg vinden naar de kas. Maar van de techniek waarmee wij ons bezig houden, hebben in heel Europa niet meer dan tien partijen écht kennis.” 

Terug naar de kas
Dat laatste is de curator in gesprekken  met de bestuurders ook duidelijk geworden. "Het is een hightech product dat klaar was om de markt op te gaan. Ondanks het faillissement blijft het een goed product. Er zijn in coronatijd nog pogingen gedaan om de systemen in onder meer de tomatenteelt en het kweken van grassen toe te passen."

Totaalpakket
In de boedel van het faillissement, waarin investeerders en de bank de belangrijkste schuldeisers zijn, zitten onder meer camera's en sensoren. De curator hoopt daar een nieuwe bestemming voor te vinden. "De hardware, maar ook de software, zijn voor diverse takken van sport interessant. Denk maar aan camera's om onder drones te plaatsen."

Ook de mogelijkheid om alles als totaalpakket, dus inclusief de kennis en kunde van de bestuurders, te verkopen wordt bekeken. "Ik sluit niet uit dat er bijvoorbeeld vanuit de ICT-sector of vanuit investeerders interesse is. Mochten wij voor het totaalpakket een geïnteresseerde koper voor kunnen vinden, en de bestuurders staan er ook voor open, dan gaan we daar voor." 

Voor meer informatie:
Mechteld van Veen-Oudenaarden
GMW Advocaten
+31 (0)703615048
m.vanveen@gmw.nl
faillissementen@gmw.nl
www.gmw.nl