Machine borstelt handen in een handomdraai schoon en droogt ze bovendien

Tholen – Zomaar even de kas binnen stappen is er vandaag de dag vaak niet meer bij. Eerst even handen wassen is een gewoonte geworden. Nu gaat dat vaak nog door je handen in een hygiënesluis te stoppen en daarna je handen met desinfectiemiddel zelf schoon te maken.

Scrubzone Europe brengt nu echter een machine op de markt die het zelf al wrijvend wassen van je handen overbodig maakt. De volautomatische machine borstelt handen met gedesinfecteerde zeep en water in 7 seconden schoon en droogt ze vervolgens in 10 seconden. Afhankelijk van de toepassing zijn deze tijden naar de wensen van de klant in te stellen.


Met veel enthousiasme werd de handenwasmachine onlangs op een Nederlands festival drie dagen lang door bezoekers getest.

Introductie in Europa
"Hoewel de machine pas heel kort op de markt is, hebben de eerste telers de machine al ontdekt," vertelt Hassan ‘Sanny’ Asbai van Scrubzone Europe uit Alphen aan den Rijn.

Hoe het bedrijf erin slaagt het hele was- en droogproces in zeventien seconden secuur uit te voeren, legt Hassan hieronder uit. Oorspronkelijk werd er een handenwasmachine gebruikt in Zuid-Afrika met een roterende borstel en water, waarbij mensen zelf van tevoren zeep moesten pakken en daarna hun handen afdrogen met papier of een handdoek. Een dergelijk systeem met borstels voor het wassen van handen was in Europa nog niet op de markt.

In samenwerking met het moederbedrijf van Scrubzone in Zuid-Afrika is er drie jaar geleden begonnen met de ontwikkeling van de volautomatische handenwasmachine. Scrubzone Europe heeft nu een machine ontwikkeld die niet alleen wast maar ook droogt en dit alles volledig vrij programmeerbaar qua wastijd, hoeveelheid water en zeep én droogtijd.

Computergestuurde wascyclus
Scrubzone Europe werkt met een computergestuurde was- en droogcyclus, waarbij de machine elke wasbeurt dezelfde hoeveelheid water en zeep doseert. Zodra de handen in de twee openingen van de machine worden gestoken, start de machine automatisch. “Vervolgens doet de borstel zijn werk en wast je handen schoon. Daarna droogt de machine de handen.”

Wie denkt: 'Hé, dat heb ik weleens gezien', is misschien ooit een fastfoodketen in Zuid-Afrika binnengelopen. Daar draait de 1.0 versie van de volautomatische handenwasmachine al een tijdje. In Nederland was de machine tot begin deze maand nog niet op de markt. “De afgelopen weken is versie 2.0 op diverse festivals geplaatst en werd er gretig gebruik van gemaakt. Bezoekers waren positief verrast.”

Tussen de wasbeurten door is het belangrijk dat de machine schoon blijft. “De borstel is zelfreinigend vanwege het gebruik van gedesinfecteerde zeep en door het snel ronddraaien van de borstel tijdens het wassen. Ook wordt in de zogenaamde stand-by cyclus, waarbij de borstel langzaam ronddraait, de machine en met name de borstel ontsmet door de UV-C-lamp die aan het zicht onttrokken zijn werk doet.”

Zeven seconden
De zeven seconden die de machine per wascyclus nodig heeft is ruim zes keer minder dan de door Scrubzone Europe berekende vijftig seconden die normaal gesproken gemiddeld voor een handenwasbeurt worden gebruikt. Dat levert een tijdsbesparing op. Bovendien belooft de producent dat gebruikers 75% op water en 80% op zeep kunnen besparen.

“Elke wascyclus gebruikt de machine 350 milliliter water, terwijl dat bij het wassen onder de kraan gemiddeld 3-5 liter water kost”, zo rekent Hassan voor. “Ook is de 2 milliliter zeep die er nodig is voor het wassen in de machine 5 keer minder dan bij regulier wassen, waarvoor gemiddeld 10 milliliter nodig is.”

Waar bestaande hygiënetoepassingen in de tuinbouw vaak met toegangspoortjes werken, werkt de scrubmachine met een RFID-registratiesysteem. “Dit is een veelgebruikt systeem in o.a. bakkerijen en de voedselindustrie. Daar moeten werknemers meerdere keren per dag hun handen wassen. Om te controleren of dat ook gebeurt, dragen zij een bandje of tag met een chip. Elke wasbeurt wordt zo geregistreerd en alleen door bevoegde personen uitgelezen, waarbij de privacy gewaarborgd blijft. Ook zonder tag, als registratie geen issue is, kunnen handen snel en gebruiksvriendelijk worden gewassen.”

Brede toepassing
Hassan, die al contact heeft gelegd met de telers in de tuinbouw, ziet kansen in tal van industrieën. “Wij zetten in op een brede toepassing. Dat kan in de kas zijn, in de voedselverwerkende industrie, maar ook in de publieke sector. Handen wassen is de afgelopen anderhalf jaar vanwege corona alleen nog maar meer in de belangstelling komen te staan.”

Naast handen zal de Scrubzone-machine eenmaal geplaatst in een ruimte de lucht in deze ruimte automatisch desinfecteren, doordat de lucht die door de machine circuleert langs de UV-C-lamp stroomt en zodoende deze lucht bacterie vrijmaakt. Hassan: “Uit Brits onderzoek bleek dat de lucht in een ruimte van 60 kubieke meter binnen 24 uur met UV-C licht gereinigd kon worden. Dat is bij onze machine een bijkomend voordeel.”

De machine, die Scrubzone Europe in Nederland produceert, is naast met een borstel, warme lucht blower en UV-C-licht ook uitgerust met Wifi. “Hierdoor is het mogelijk de machine op afstand van updates te voorzien. We blijven de machine verder ontwikkelen om aan alle eisen van klanten te kunnen voldoen.”

Voor meer informatie:
Hassan Asbai
Scrubzone Europe B.V.
Antonie van Leeuwenhoekweg 38L
2408 AN Alphen aan den Rijn
+31 (0)172 750611
sales@scrubzone-europe.com    
www.scrubzone-europe.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven