Mottendata toegevoegd in scoutapp

Turkse motten en Tuta absoluta zorgen voor flinke economische schade in sier- en groentegewassen. De motten leggen eieren waaruit rupsen ontstaan, die blad- en bloemschade veroorzaken. Met het wegvallen van chemische middelen is het belangrijk om motten eerder te signaleren. Dit kan met het nieuwe PATS-C detectiesysteem. Royal Brinkman tekende een samenwerkingsovereenkomst met PATS en integreert de mottendetectie in haar ScoutApp.

Met de samenwerking krijgen telers toegang tot een nieuwe tool voor het automatisch signaleren van motten. Telers hebben motten eerder in beeld en kunnen sneller actie ondernemen, voordat de plaag uit de hand loopt. De techniek bestaat uit de eenvoudige montage van een PATS-C detectiesysteem aan de kaspoot.


V.l.n.r. Maartje Jung (Innovatiemanager Royal Brinkman), Rene Mondt (technical specialist Royal Brinkman) en Bram Tijmons (CEO & co-founder PATS-C)

Vroegtijdige herkenning
De detectie vindt ’s nachts plaats, wanneer de motten (nachtvlinders) actief zijn en worden door de camera vastgelegd. Door de koppeling aan een dataregistratietechniek krijgt de teler ’s morgens een overzicht van de aanwezigheid van motten en de ontwikkeling van de plaagdruk, middels duidelijke grafieken in zijn dashboard. Herkenning in een vroegtijdig stadium wordt hierdoor mogelijk, wat cruciaal is om bij de eerste plaagdruk direct in te kunnen grijpen. Met meerdere kastjes krijgt de teler een goed beeld van de plaagdruk in alle afdelingen, ook op plaatsen die lastig bereikbaar zijn voor medewerkers.

PATS-C is een automatische methode voor signalering van álle soorten motten, denk naast Turkse Mot en Tuta absoluta ook aan Duponchelia, Opogona (bananenmot) en bladrollers. Voordeel is dat de teler hiermee een sneller en efficiënter signaleringssysteem heeft in vergelijking met het gebruik van feromoonvallen of vanglampen.

Gebruikers noemen als voordeel bovendien dat ze meer leren over het gedrag van motten (wanneer deze actief zijn) en wat het effect is van een gewasbeschermingsbehandeling op de populatie. Adviseurs kunnen ook op afstand de plaagdruk volgen.

Kwekerij Gerbera United in Moerkapelle heeft al enige maanden ervaring opgedaan met PATS-C. W.P. van den Berg: "Met PATS-C signaleerden wij in april al de aanwezigheid van Duponchelia motten, terwijl ik op dat moment nog geen adulten in de vallen vond. De plaag was dus al langer aanwezig dan ik verwachtte. Deze inzichten helpen mij nog sneller en adequater te reageren op plaagdruk."

Integratie in MyScout
Het PATS-C mottendetectiesysteem is direct beschikbaar en kan stand-alone worden gebruikt of gekoppeld en geïntegreerd in MyScout, de scout app van Royal Brinkman. MyScout is onderdeel van de digitaliseringsstrategie van Royal Brinkman. De toepassing van data binnen gewasbescherming biedt nieuwe kansen om telers te ondersteunen in het proces van teeltoptimalisatie, meent Maartje Jung, Innovatiemanager bij Royal Brinkman. "MyScout is een slimme tool op het gebied van duurzame gewasbescherming. Met de integratie van PATS-C voor telers een mooi moment om in te stappen om de voordelen van MyScout te gaan benutten." 


Toepassing van de techniek in een paprikakas

Innovatie
PATS is een Delftse startup die het scouten en bestrijden van plaaginsecten automatiseert met camera- en microdrone technologie. De PATS oplossingen nemen IPM-taken van kwekers uit handen. Dit bespaart de gebruiker tijd, reduceert het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en verhoogt de productiviteit van het gewas. 

Royal Brinkman en PATS zijn zeer te spreken over de samenwerking. Bram Tijmons, CEO en medeoprichter van PATS-C. "Gezamenlijk gaan wij telers verrijken met nauwkeurige, betrouwbare data die nieuwe teeltinzichten geven."

Voor meer informatie: 
Royal Brinkman
info@brinkman.nl
www.brinkman.nlPATS 
info@pats-drones.com
www.pats-drones.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven