Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Edward Muchiri, Siginon Aviation:

Kenia: Bloemenexport trager door slecht weer

Edward Muchiri, export manager van Siginon Aviation, een Keniaans grondafhandelaar gevestigd op Jomo Kenyatta International Airport (JKIA) in Nairobi: "Momenteel ligt de bloemenexport vanuit Kenia 9% lager dan vorig jaar, omdat het slechte weer de telers parten speelt." Daarnaast zijn er veel andere logistieke problemen die een soepel bloementransport in de weg staan, zoals beperkte laadruimte, overheidsbeperkingen en zelfs plaatselijke lockdowns. In dit artikel vertelt Muchiri over de uitdagingen, maar ook over hoopvolle vooruitzichten voor de nabije toekomst.

Beperkte capaciteit en avondklok
Volgens Muchiri gaan de zaken erg goed, ondanks alle recente uitdagingen. "Covid-19 heeft de zaken sterk beïnvloed omdat de vrachtruimte zeer beperkt was door het gebrek aan vluchten. De pandemie betekende ook dat we moesten investeren in het implementeren van protocollen om onze mensen veilig te houden tijdens het afhandelen van vracht. In Kenia hebben we ook nog steeds te maken met een avondklok, wat betekent dat er tussen 22.00 uur en 04.00 uur beperkt verkeer is toegestaan, zodat bloemen vóór die tijd moeten worden verwerkt. Gelukkig zien we al grote verbeteringen wat betreft de laadruimte en wordt alles langzaam weer normaal.

Regenachtig weer
Muchiri legt uit dat een van hun huidige uitdagingen het regenachtige weer in Kenia is. "Het Keniaanse klimaat is dit seizoen niet erg gunstig geweest voor de telers, omdat ze veel last hebben gehad van regen. Als gevolg daarvan is er, vergeleken met vorig jaar, een daling van 9% in de beschikbare bloemen die we kunnen exporteren. Gelukkig is dit niet ongewoon en we zijn optimistisch dat wanneer het hoogseizoen eind september/begin oktober weer begint, de zaken zeker weer zullen aantrekken."



Somalische sancties
Een andere recente uitdaging zijn de sancties die de Somalische regering heeft opgelegd. "Dit heeft gevolgen voor de export, omdat we bepaalde goederen niet in Somalië mogen importeren en ook de vluchten naar Somalië zijn beperkt. Dit is echter iets wat zich momenteel nog aan het ontwikkelen is en we verwachten dat de zaken binnenkort weer volledig op gang zullen komen." 



Toegenomen vraag VK na Brexit
Volgens Muchiri is Siginon verheugd om te zien dat de vraag vanuit sommige markten toeneemt. "De vraag naar Keniaanse bloemen van het Verenigd Koninkrijk is in 2021 met 12% gestegen, omdat het Verenigd Koninkrijk na de Brexit verder wil bouwen aan de handelsrelatie met Kenia. Met name Keniaanse rozen zijn een belangrijker product geworden in het Verenigd Koninkrijk, vooral rond Valentijnsdag."



Enthousiast over de toekomst
"Kenia's tuinbouwexport levert een belangrijke bijdrage aan de economie van het land. Hoewel de recente Covid-19-situatie ons een beetje heeft vertraagd, gaat het nu al beter en we verwachten dat we snel weer op het normale niveau zitten. In de tussentijd richten we ons op het strategisch plaatsen van onszelf tussen de veranderingen in de markt en willen we een goede ervaring aan onze klanten met onze producten geven."

Voor meer informatie:
Siginon Aviation
corporate@siginon.com  
www.siginon.com

Publicatiedatum: