Piekprijzen regelvermogen door gebrek aan aanbieders

Om het Nederlandse elektriciteitsnet in balans te houden passen netbeheerders verschillende technieken toe. Telers in de glastuinbouw helpen daarbij, maar er zijn nog veel bedrijven nodig, zo deelt Enova in een update op LinkedIn over hoge prijzen voor regelvermogen. 

Regelvermogen is namelijk een van de technieken om het net te balanceren. Regelvermogen heet ook wel automated Frequency Restoration and Reserve power. Bij aFRR doen aanbieders van elektrisch vermogen mee aan een automatische veiling, per kwartier, en kunnen ze aangeven bij welke prijs ze meer dan wel minder stroom op het net willen zetten. 

Foto: LinkedIn Enova

Weinig concurrentie, hoge prijzen
Omdat er momenteel eigenlijk te weinig aanbieders zijn van dit zogenaamde regelvermogen, en dus weinig concurrentie, wordt de afgelopen dagen regelmatig de maximaal toegelaten biedprijs van
€ 999/MWh aangetikt, zo ziet men bij Enova. Dat is dus bijna
€ 1,00/kWh terwijl de stroomprijs voor consumenten gemiddeld rond
€ 0,05/kWh zit.

Bij Enova zien ze er 'een teken aan de wand' in, namelijk dat de transitie naar groene stroom veel meer aandacht moet hebben op detailniveau. Verduurzamen klinkt mooi, zo stelt men, maar wanneer er geen (fossiele) centrale meer is om fluctuaties in al dat duurzame aanbod op te vangen kan het binnenkort wel eens helemaal verkeerd gaan.

Voor meer informatie:
Enova B.V.
www.enova.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven