Beperk vraatschade door slakken in siergewassen

Slakken zijn dit jaar in groten getale aanwezig en kunnen in een dag tijd voor behoorlijk wat vraatschade zorgen. Bij siergewassen gaat hierdoor de sierwaarde naar beneden en ontstaat er opbrengstderving. Met de juiste slakkenkorrel ga je vraatschade tegen en voorkom je dat een slak grote hoeveelheden eieren legt en het probleem groter wordt.

Over het algemeen zijn slakken het meest actief in het voor- en najaar wanneer het vochtig is, maar ook in koele, natte zomers gedijen ze goed. Normaal gesproken zijn er twee generaties slakken per jaar, maar tijdens vochtige zomers kunnen er meerdere generaties voorkomen. De wisselvallige weersomstandigheden van afgelopen zomer waren ideaal voor slakken. De populatie slakken lijkt nu dan ook groter dan ooit.

Snelle uitbreiding populatie
Slakken kunnen zich enorm snel uitbreiden. De meeste slakken zijn tweeslachtig maar moeten voor voortplanting wel paren. Na paring legt elke slak (vanaf april) zijn eitjes in slijm onder aardkluiten, boomschors en dergelijke. Uit de eitjes komen na een week of drie kleine slakjes die zich meteen beginnen te voeden. Twee maanden later zijn deze slakken volwassen en klaar voor verdere voortplanting. Tijdens de winter wachten de eitjes met uitkomen tot gunstige weersomstandigheden in het voorjaar.

Overwinteren
In het najaar overwinteren slakken onder bladeren, tussen aardkluiten of in de grond om de kou te weerstaan. Door vorst kan een deel van de slakken afsterven. De slakken die de winter overleven ontwaken weer door de voorjaarswarmte. Onder de huidige, natte omstandigheden zullen slakken langer actief naar voedsel blijven zoeken. Het is dus belangrijk om nu slakkenvraat en verdere opbouw van de populatie slakken te voorkomen.

Bestrijding
Om de druk van slakken laag te houden, is het belangrijk om de grond niet te kluiterig te houden. Ook de keuze van de groenbemester kan een rol spelen. Verder is het belangrijk om de slakken tijdig te bestrijden. Dit kan met slakkenkorrels als Iroxx, Derrex of Molluxx. Gebruik een slakkenmatje om de aantallen slakken te monitoren. Strooi de korrels zodra slakken worden waargenomen of als er vraatschade wordt verwacht. Deze behandeling kan worden herhaald als alle korrels zijn weggevreten en er nog steeds slakken worden waargenomen. 

www.certiseurope.nl/producten/slakkenbestrijding


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven