Goudsbloem in de hoofdrol op International Home Garden Conference

Bijvriendelijk tuinieren, hoe belangrijk is dat? Deze vraag, en uiteraard nog veel mee, stond afgelopen week centraal op de (virtueel gehouden) International Home Garden Conference. De conferentie werd traditiegetrouw georganiseerd door Fleuroselect en op het programma stond o.a. een rondleiding op de kwekerij Mr. Fothergill's Seeds, een van Engeland's grote plantenkwekerijen. Daarnaast werd een bezoek gebracht aan de calendula (goudsbloem) trials in de Royal Horticultural Society garden van Hyde Hall, en gaf professor Dave Goulson een "keynote" ten beste over o.a. de vraag hoe de moderne stadsmens en de natuur (weer) bij elkaar gebracht kunnen worden.


Sally van der Horst van Fleuroselect zat de bijeenkomst voor.

"Regenbuien overspoelden de proeftuin"
Zoals gezegd is de titel 'plant van het jaar 2021'  toegekend aan de calendula. Daarom stonden dit jaar verschillende testlocaties in het teken van deze bloem. Mr. Fothergill's Seeds, bijvoorbeeld, had een sectie gewijd aan de Fleuroselect calendula-trials en zij toonden de resultaten van hun kleurrijke bloei.


Ian Cross en Dave Carey van Mr. Fothergill’s Seeds  

Ian Cross en Dave Carey van Mr. Fothergill's Seeds vertellen dat ze hun trials prachtig hebben kunnen laten bloeien, maar dat ze daarbij veel uitdagingen hebben moeten doorstaan. Door het koude weer groeide alles veel later dan de bedoeling was. Bovendien hadden de ongewoon zware regens in het Verenigd Koninkrijk dit jaar zelfs hun proeflocatie onder water gezet. Toch zijn ze erin geslaagd enkele schitterende calendula's en nog veel meer variëteiten te kweken. Voor 2022 zal Mr. Fothergill's Seeds ook Selecta's nieuwe plant van het jaar ondersteunen: de klaproos."Goed nieuws: we kunnen iets doen"
Professor Dave Goulson, hoogleraar biologie aan de Universiteit van Sussex, deelde vervolgens enkele van zijn bevindingen over bestuiversvriendelijk tuinieren. Goulson zei dat tuinieren niet per se een groene bezigheid is, omdat er veel manieren zijn om het schadelijk te maken voor insecten. Zelfs sommige kleine gewoonten, zoals het maaien van het gras of zelfs het gebruik van plastic gras, kunnen een grote impact hebben op insecten. Gelukkig gelooft Goulson dat we door consumenten voor te lichten een verandering ten goede kunnen bewerkstelligen. Hij deelde bijvoorbeeld mee dat er ongeveer 70.000 variëteiten van 14.000 plantensoorten in Britse tuincentra te vinden zijn, waardoor het voor consumenten moeilijk is om te weten welke soorten beter zijn voor insecten. In zijn onderzoek "Quantifying the attractiveness of garden flowers for pollinators" ontdekte hij deze planten als de best presterende: Calaminta nepeta, helenium autamnale en geranium rozanne. 


Professor Dave Goulson  

"Bezoekers worden onmiddellijk aangetrokken"
Aan het eind van het evenement deelde Peter Seabrook een virtueel bezoek aan de calendula trial in de RHS Garden Hyde Hall. Zij hadden meer dan 80 verschillende variëteiten van cultivars in hun proeftuin, en Seabrook vertelde dat hun bezoekers onmiddellijk werden aangetrokken door de heldere kleuren en diversiteit van de calendula bloemen.


Peter Seabrook  

Voor meer informatie:
Fleuroselect
info@fleuroselect.com
www.fleuroselect.com

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven