Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rechter geeft ministerie gelijk: 'manipuleren' SDE-regels door telers mag niet

Tholen - Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft telers die biomassa-installaties wil bouwen met SDE-subsidie terecht geen ontheffing gegeven voor het bouwen van drie installaties buiten de eigen kas. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven deze week geoordeeld. Het college is net als het ministerie van mening dat de telers hebben geprobeerd de regels te manipuleren.   

Volgens het college wisten de telers dat de SDE-subsidie in eerste instantie is toegekend op basis van een oudere omgevingsvergunning. Toen bleek dat de telers de installaties niet in de kas, maar in nog nieuw te bouwen ketelhuizen op drie verschillende kadastrale percelen wilden bouwen, besloot het ministerie daarmee niet in te stemmen.

In de kas
In eerste instantie had het krijgen van SDE-subsidie voor de telers al flink voeten in de aarde. Een eerste SDE-aanvraag van de telers in 2018 werd afgewezen. Na het maken van bezwaar werd alsnog in 2019 SDE toegekend, onder voorwaarden. Het ministerie eiste dat de houtstookinstallaties in de kasbebouwing werden gerealiseerd en gaf aan dat geen ontheffing zou volgt als alsnog aanvullende vergunningen nodig zouden zijn na toekenning van de SDE.

In 2020 werden met instemming van EZK de verleende subsidies door de telers omgezet naar dochtervennootschappen.  

Haast
Voor de bouw van de ketelhuizen liep bij het aanvragen van de SDE-subsidie nog een vergunningsaanvraag. De telers lijken op de uitkomst daarvan niet te hebben willen wachten. De telers voeren aan te hebben gevreesd voor minder hoge subsidietarieven voor de categorie thermische conversie van biomassa in de SDE-ronde van een half jaar later. Daarmee zou realisatie van het project mogelijk niet meer rendabel kunnen. 

Een terechte vrees, blijkt nu, want SDE krijgen voor biomassa is niet meer mogelijk vanwege politieke en maatschappelijke druk op de toepassing die niet duurzaam zou zijn.

Juist uit de door de telers gegeven uitleg concludeert het college nu dat de telers de regels hebben geprobeerd te omzeilen. Terwijl de telers aanvoeren dat de wijziging van de plannen niets afdoet aan de installaties zelf en dat de voorkeur voor de realisatie van de installaties in ketelhuizen bij de SDE-aanvraag kenbaar is gemaakt, weet het ministerie van geen wijken. Dat de telers volgens EZK en het college hebben geprobeerd de regels te omzeilen (het ministerie spreekt van een (poging) tot manipulatie) om er financieel voordeel mee te halen, wordt de telers aangerekend.

Verder zonder SDE
De telers hebben aangegeven, mocht realisatie en exploitatie van de drie productie-installaties in de ketelhuizen niet mogelijk blijken te zijn met behoud van de SDE-subsidies, dan de drie productie-installaties te willen realiseren in een op onderdelen gewijzigde kas. Tijdens de hoorzitting in juni dit jaar hebben zij ook aangegeven nog geen omgevingsvergunning te hebben voor deze wijzigingen.

Eerder dit jaar bleek dat veel SDE-toekenningen voor biomassa nog niet gebruikt zijn. Het ministerie publiceerde hierover een lijst met SDE-beschikkingen. Daarin staan projecten die een SDE-beschikking kregen, maar die nog niet gerealiseerd zijn. Sinds 2015 tot aan dit jaar april zijn dat tientallen projecten, waaronder de nodige glastuinbouwprojecten. 

Bekijk hier de hele uitspraak.