Waarom de Nederlandse glastuinbouw naar Kentucky moet komen:

"Als deze sector op gang komt, hebben we het over miljarden"

Sinds juni 2020 is er al een Nederlands-Amerikaans consortium. Zeventien Amerikaanse en Nederlands (glastuinbouw)partijen zetten destijds hun handtekening onder het door door NLWorks vormgegeven initiatief. Het doel is de tuinbouw in de Amerikaanse staat Kentucky te laten groeien.

Als Amerikaans teeltbedrijf draagt AppHarvest daar haar steentje aan bij, door inmiddels al kassen te laten bouwen. CEO Jonathan Webb vertelt in gesprek met Inge Wijzenbroek van NLWorks op Agroberichten Buitenland waarom er in de VS enorme kansen voor de Nederlandse glastuinbouw liggen. 

"De technologie hier in de glastuinbouw is zó ver ontwikkeld", zegt hij enthousiast, "Als je vanuit Kentucky in het Westland aankomt, denk je dat je op Mars bent geland!"


Een foto uit 2020 met meerdere bij het consortium betrokken partijen erop

Miljarden
Jonathan wil de glastuinbouw in de VS volgens de laatste standaarden ontwikkelen. Deze technologie is te vinden in het Westland en aan Nederlandse universiteiten. Het hele ecosysteem moet opgebouwd en onderhouden worden, dus ook bijvoorbeeld aan onderwijs en logistiek.

AppHarvest werkt al samen met een paar Nederlandse partners, maar ziet graag meer Nederlandse bedrijven dat doen. "Delen van kennis, leren van elkaar: het maakt uiteindelijk ons werk ook makkelijker. We hebben er rond de 30 bedrijven nodig die samenwerken. Een grotere sector trekt ook meer investeerders aan: de sneeuwbal moet gaan rollen."

Daar liggen dus kansen voor Nederlandse ondernemers. "Amerika is de grootste markt ter wereld", aldus Jonathan. "Als deze sector op gang komt, hebben we het over miljarden tot tientallen miljarden aan kapitaal dat hierin geïnvesteerd gaat worden. Dit soort zaken wordt in de VS groot en snel aangepakt."

Bron: Agroberichten Buitenland

Voor meer informatie:
Inge Wijzenbroek
NLWorks

inge.wijzenbroek@internationalworks.nl 
www.nl-works.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven