Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Glastuinbouwcomplex" gelijk aan 1% bbp Nederland

De toegevoegde waarde van het glastuinbouwcomplex bedroeg in 2019 - het meest recente jaar waarvoor de cijfers beschikbaar zijn - ongeveer 7,9 mld euro. Dat is 1% van het bruto binnenlands product (bbp). Een klein deel (0,5 mld euro) van de toegevoegde waarde van het glastuinbouwcomplex wordt gerealiseerd door de verwerking van buitenlandse agrarische grondstoffen en de daarmee samenhangende toelevering en distributie.

Het op binnenlandse agrarische grondstoffen gebaseerde deel van de toegevoegde waarde (7,4 mld euro) wordt voor bijna twee derde geleverd door de primaire bedrijven. In tegenstelling tot de andere deelcomplexen van de agrosector, is het aandeel van de primaire sector in het totaal de afgelopen jaren gegroeid. Ook toelevering heeft met 24% een behoorlijk aandeel in de toegevoegde waarde. De aandelen van verwerking en distributie zijn klein en bedragen enkele procenten.

Het glastuinbouwcomplex is sterk afhankelijk van de export. Circa 85% van de toegevoegde waarde van het glastuinbouwcomplex hangt samen met de export van groenten, bloemen en planten.

Werkgelegenheid glastuinbouwcomplex
De werkgelegenheid in het glastuinbouwcomplex is opnieuw gegroeid tot ruim 87.000 arbeidsjaren, 1,1% van de nationale werkgelegenheid. Primaire bedrijven verschaffen binnen het op binnenlandse agrarische grondstoffen gebaseerde glastuinbouwcomplex de meeste werkgelegenheid: 63%. Dit komt overeen met het aandeel in de toegevoegde waarde. De overige werkgelegenheid in het op binnenlandse grondstoffen gebaseerde glastuinbouwcomplex wordt grotendeels geleverd door toeleveranciers (25%), terwijl distributie en verwerking elk een bijdrage hebben van respectievelijk 8% en 4% van de werkgelegenheid.

Wageningen heeft wederom de toegevoegde waarde van het totale Nederlandse agrocomplex becijferd. De cijfers zijn over 2019, het meest recente jaar waarvoor de cijfers beschikbaar zijn. Een overzicht als ook cijfers m.b.t. de verschillende deelsectoren vindt u hier.

Publicatiedatum: