Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Michiel Verheul, High Q Greenhouses

Telers voorbereiden op Moederdag met een lavendelcocktail in de hand

"Ongeveer vier jaar geleden werden we benaderd door het team van Dümmen Orange, dat in het westen van Canada proeven wilde doen met nieuwe variëteiten. Nu organiseren we jaarlijks het New Blooms Event voor glastuinders en leveranciers, dat hen de gelegenheid biedt te zien welke rassen het goed doen in ons klimaat en tevens de mogelijkheid schept nieuwe contacten te leggen met andere professionals uit de sector", zegt Michiel Verheul, eigenaar van High Q Greenhouses in Alberta.

Verheul vertelt ons hoe de proeven telers kunnen helpen zich voor te bereiden op Moederdag, hoe het bedrijf twee jaar geleden uitbreidde naar de provincie Saskatchewan en over zijn doel om nieuwe en onervaren telers, ook in andere gebieden, bij te staan.



Voorbereiding op Moederdag
Het jaarlijkse evenement, dat dit jaar op 15 juli plaatsvond, is een samenwerking tussen Dümmen Orange, High Q Greenhouses en Deb's Greenhouses. "Dümmen Orange levert ons de stekken voor het evenement. Bij High Q Greenhouses bewortelen we de stekken, verplanten we ze en laten we ze dan gedurende zo’n acht weken lang verder groeien. Dit geeft telers een goed beeld van de staat van de gewassen rond Moederdag en hoe groot de bloemen zullen zijn. Als je met de teelt begint in maart, dan hebben de bloemen rond Moederdag in mei ook zo’n acht weken achter de rug. Het is precies in die periode dat de vraag uit West-Canada naar bloemen een piek bereikt. De dag voor het New Blooms Event vervoeren we de bloemen naar Deb’s Greenhouse waar iedereen ze dan te zien krijgt. Deb’s Greenhouse, eigendom van Debbie Foisy, is de perfecte locatie voor dit evenement."



Informatiesessies en lavendelcocktails
Dit jaar woonden zo'n 55 tot 65 bedrijven het evenement bij, wat neerkomt op ongeveer een derde van de bloementelers in Alberta. Sprekers waren onder meer Chris Berg, marketing manager van Dümmen Orange, Robert Bett, voorzitter van Plant Haven International, John Bouw, een kweker met een lange staat van dienst uit Alberta, en Dr. Mohyuddin Mirza, een ervaren onderzoeker op het gebied van glastuinbouw. Dit jaar waren er zowel live sprekers als video's met bijdragen van specialisten. "Behalve leerzaam is het  natuurlijk ook de perfecte gelegenheid om elkaar te ontmoeten. En daarom schenken we elk jaar ook een nieuwe eigen New Blooms cocktail. Voor de voorbije editie creëerde Chris Berg een lavendelcocktail die de naam 'Drink Like a Diva' kreeg en waar veel aanwezigen zeker van genoten hebben."

Vanwege het succes in Alberta wordt er nu ook een soortgelijk evenement georganiseerd in Saskatchewan. "Er was vraag naar een tweede open dag op een andere locatie, zodat mensen niet zo ver hoeven te reizen."



Onervaren telers helpen
Verheul geeft aan dat één van de doelen van High Q Greenhouses is om nieuwe en onervaren bedrijven te helpen. "In Noord-Amerika is het een stuk makkelijker om een eigen bedrijf op te starten dan in veel delen van Europa. In Nederland moet je bijvoorbeeld officieel ingeschreven staan en een diploma hebben. Als gevolg van deze vrijheid in Noord-Amerika zien we dat veel onervaren mensen planten gaan telen om hun brood te verdienen. Ik zie het als mijn taak om hen op weg te helpen richting een succesvol bedrijf. Ik kan ze helpen met bijvoorbeeld plantcombinaties en het beheer van de kastemperatuur en de bodem. We bevinden ons in een zeer positieve sector die producten aanbiedt waar mensen blij van worden. Ik vind het dus belangrijk om de sector te helpen waar mogelijk, of dat nu is door nieuwe bedrijven een handje toe te steken of door het New Blooms Event te organiseren."

Voor meer informatie:
High Q Greenhouses
Michiel Verheul
mverheul@highqgreenhouses.com
www.highqgreenhouses.com

Deb’s Greenhouse
Debbie Foisy
debsgreenhouse@hotmail.com
www.facebook.com/debsgreenhousemorinville/

Publicatiedatum: