Zomerdip bij chrysant op water serieuze uitdaging

De chrysantenteelt op waterbassins geeft een flink deel van het jaar een hoge productie van goede kwaliteit. Verschillende rassen laten echter een zomerdip zien. Onderzoekscentrum Vertify Zwaagdijk werkt aan een oplossing daarvoor.

Vertify, voorheen Proeftuin Zwaagdijk, heeft de afgelopen jaren veel energie gestoken in de ontwikkeling van een innovatief teeltsysteem. De chrysanten staan in drijvers op een voedingsoplossing in bassins van dertig centimeter diep (dit heet deep flow technique, DFT). In potentie kan de teelt op water voordelen hebben in vergelijking met grondteelt: hogere productie, geen bodemziekten, lagere ziektedruk, lager middelengebruik, een efficiëntere benutting van water en meststoffen en een schonere teelt. Die voordelen komen in de proeven ook naar voren.

Onderzoeker Matthijs Blind schat de potentiële meerproductie op zeker 15%. Er zijn echter nog wel wat hobbels te overwinnen. “In de winter gaat het zonder meer goed: een hoog takgewicht en een goede houdbaarheid. Richting de zomer worden de resultaten soms minder: kort na het planten zie je vergeling. Het hangt van het ras af of dit gebeurt”, vertelt hij. “Uiteraard is de vergeling een uiting van stress: de groei is niet optimaal en vergroot waarschijnlijk ook de ongelijkheid van het gewas.”

Lees hier verder op Glastuinbouw Waterproof


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven