Is er wel draagvlak voor verduurzaming?

De Nederlandse sierteelt heeft verreweg het grootste aandeel in de wereldhandel. Het verduurzamen van deze sector vergt samenwerking tussen de verschillende partijen in de keten. Is daar ook draagvlak voor? Dat is de vraag die het Moonshot-project onderzoekt.

Een "Moonshot" is een project in een complexe keten met veel schakels, waarin partijen samen werken aan de realisatie van een circulaire business case. Het Versnellingshuis Nederland circulair! start en ondersteunt jaarlijks 5 van dit soort projecten. In dit Sierteelt Moonshot-project werkten ondernemers Leo Swart (Cresultant) en Willem Kemmers (Innoventuri) samen.

Flinke uitdaging
De ondernemers onderzochten samen welke circulaire initiatieven er in de sector zijn. Kemmers: "In de 1e fase van het project zochten we antwoord op de volgende vragen: wat gebeurt er al in de sector, waar is men toe gemotiveerd en waar lopen we tegenaan om een doorbraak in de hele sierteeltsector voor elkaar te krijgen." Een flinke uitdaging, want Nederland exporteert een groot deel van haar bloemen en planten. Swart: "Een circulaire sierteeltsector kun je eigenlijk alleen realiseren door Europese samenwerking. Dat vraagt om andere vormen van ondernemen en organiseren."

Het Versnellingshuis nam het initiatief voor het organiseren van de bijeenkomst en Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), zette haar naam onder de uitnodiging.

De opgehaalde informatie is vastgelegd in een rapport Inventarisatie doorbraakproject sierteelt fase 1. "Een van de belangrijkste conclusies was dat investeren in duurzaamheid voor alle ketenpartijen voordeel kan opleveren als alle kansen en knelpunten inzichtelijk zijn."

bron: Agroberichten Buitenalnd


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven