ACM geeft RFH groen licht voor Floriway

Royal Flora Holland (RFH) mag De Winter, Van Marrewijk (Wematrans) en Van Zaal overnemen. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijft er voldoende concurrentie over op het gebied van het vervoer van bloemen en planten over de weg. De bedrijven hebben hierdoor groen licht voor de oprichting van logistiek dienstverlener Floriway. 

De ACM heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar deze overname. In eerste instantie was namelijk niet duidelijk genoeg wat de gevolgen voor de concurrentie waren op de markt voor vervoer van bloemen en planten over de weg. De ACM heeft daarom marktonderzoek onder vervoerders, kwekers en kopers van sierteeltproducten uit laten voeren. Daarnaast is informatie gevraagd aan de betrokken partijen, concurrenten en afnemers. Daaruit zou blijken dat er voldoende andere vervoerders zijn die kunnen concurreren met Floriway. Kwekers en kopers zien ook weinig obstakels als ze willen overstappen op een andere vervoerder.

Royal Flora Holland is weliswaar het grootste veiling- en handelsplatform ter wereld, maar het onderzoek, zo weet ACM, wijst uit dat deze overname geen grote gevolgen heeft voor de concurrentie. Het is niet aannemelijk dat RFH de concurrentie kan beperken door bijvoorbeeld het bundelen van haar eigen veilingactiviteiten met vervoer door Floriway. Dat komt door een combinatie van verschillende factoren. Kwekers en kopers kunnen bijvoorbeeld buiten RFH om handel drijven en doen dat ook nu al. Ook is er tegenwicht door de coöperatiestructuur van RFH en van kritische kwekers en kopers ten opzichte van RFH.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven