Overheid zet in op versnelling CO2-afvang industrie met ruimere subsidie

Het Nederlandse kabinet wil op grote schaal praktijktesten gaan doen met het afvangen, opslaan en gebruiken van CO2. Om die testen aantrekkelijker te maken is de subsidieregeling voor CO2-emissiereductie in de industrie aangepast. 

In de Versnelde Klimaatinvesteringen Industrie (VEKI) is het subsidieplafond opgehoogd van 3 naar 15 miljoen euro en is de realisatietermijn aangepast naar 3 jaar na ontvangst van de subsidiebeschikking. Ook is het totale budget opgehoogd van 28 naar 82 miljoen euro, zo blijkt uit een vorige week gepubliceerde wijziging van de regeling.

Met de wijziging hoopt de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat de industrie beter te stimuleren om mee te werken aan het behalen van de klimaatdoelen in 2030. De wijziging van de regeling is een reactie op het Urgendavonnis en ook op de toezegging van de industrie om de verhoging van de ODE-heffing te compenseren. 

Glastuinbouwtoepassing
De techniek van Carbon Capture, Utilization and Storage (CCUS) is volgens het kabinet nu nog slechts op kleine schaal bewezen. Om tot grootschalige toepassing te komen moeten er pilots en demo's komen. De overheid wil die subsidiëren, vooral in de voorbereidende fase bij planning en haalbaarheidsstudies. 

Er wordt uitgegaan van vier subsidiemodules. Specifiek het afvangen, opslaan en gebruiken van CO2, CCUS, zit in programmalijn 4. Het kabinet ziet kansen voor CCUS in de energie-intensieve en chemische industrie (incl. de productie van waterstof), afvalverbrandingsinstallaties (AVI’s of AEC’s) en de glastuinbouw. 

Bekijk hier alle details uit de op 20 augustus in de Staatscourant gepubliceerde wijziging. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven