Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Acer campestre Street Pillar

Leen Ruijgrok over de ideale stadsboom

De effecten van luchtvervuiling kosten jaarlijks meer dan 4 miljard euro, bleek eerder uit een onderzoek in opdracht van het Astmafonds in 2005. Deze kosten komen o.a. voort uit medische kosten en vroegtijdige sterfte door langdurige blootstelling aan fijnstof. Uit onderzoek vanuit het RIVM in 2020 bleek bovendien dat veel Nederlandse gemeenten te kampen hebben met hoge concentraties fijnstof.

Stadsbeplanting biedt oplossing
Stadsbeplanting biedt een oplossing. Bomen en planten zorgen niet alleen voor mooie aankleding van stadse omgevingen, maar kunnen een grote bijdrage leveren aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Zo kunnen de risico’s van fijnstof op de inwoners van steden verkleind worden: uit onderzoek van Alterra in 2006 bleek dat bijna de gehele productie van fijnstof door een autoweg in een proefgebied werd weggevangen door de aanwezige bomen en planten.

Nieuwe soorten specifiek geselecteerd voor stadsbeplanting
Bomen en planten dragen aanzienlijk bij aan de verwijdering van fijnstof, schadelijke oxiden en ozon uit de lucht. Daarnaast bieden ze schaduw en zorgt beplanting voor een koeler klimaat in drukke steden. Veredelaars als Leen Ruijgrok van Boomkwekerij Ruijgrok weten dat als geen ander. “We merken dat bomen overal positief in de belangstelling staan. Ze zorgen voor een gezonde leefomgeving, vangen fijnstof af, nemen CO2 op, verlagen de temperatuur en brengen kleur. Maar planten en bomen die in steden gebruikt worden moeten natuurlijk wel aan veel voorwaarden voldoen. Ze mogen niet teveel ruimte in beslag nemen en moeten makkelijk te onderhouden zijn.”

Ruijgrok zoekt naar nieuwe variëteiten die extra geschikt zijn voor planting in de stad. Een mooi voorbeeld van zo’n innovatie is de Acer campestre Street Pillar. Leen: “Een jaar of vijftien geleden hebben we een partij wilde Acer campestre geplant, waarin we een zaailing vonden die erg opviel. Zoals de naam al aangeeft, is de Street Pillar erg geschikt als straatboom. De boom heeft een smalle, compacte en trage groei, waardoor hij om weinig ruimte vraagt en weinig onderhoud nodig heeft. Ook groeit de boom op verschillende grondsoorten, is hij droogte- en windbestending, geschikt voor kleine ruimtes en heeft hij geen probleem met half verhardingen: ontzettend belangrijk voor een stadsboom!”

De beste nieuwigheden voor stadsbeplanting
Dit soort eigenschappen maakt de Acer Street Pillar de ideale boom voor stadsbeplantingen. Daarnaast is hij ook nog eens CO2 absorberend, vermindert de Street Pillar luchtvervuiling en hoeft bijna niet gesnoeid te worden. De gemeente Overbetuwe, waar dit nieuwe ras ontdekt is, heeft deze dan ook direct ingezet voor nieuwe stadsbeplantingen. Naast de Acer Street Pillar worden ook de sterke en compacte Lavandula Phenomenal en de winterharde en zorgvrije Prunus laurocerasus Goris Gold steeds intensiever gebruikt voor stadsbeplanting.

Bron: Plantipp

Publicatiedatum: