Akkoord voor winningsplan nieuw aardwarmtedoublet Bergschenhoek

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat is akkoord met het winningsplan van Wayland Energy voor een nieuw aardwarmtedoublet in Bergschenhoek. Het project, 'Lansingerland II', werd eerder dit jaar al aangekondigd. Het ontwerp-instemmingsbesluit, waartegen nog zienswijzen ingediend kunnen worden, ligt sinds vrijdag 13 augustus 2021 ter inzage. 

De aardwarmte-installatie bestaat uit een productieput en een injectieput met daartussen een ontgasser, gasverwerkingsinstallaties en een aardwarmtecentrale met filters en warmtewisselaars, waar warmte wordt onttrokken aan het geproduceerde water. Adviezen van TNO, Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), de Technische commissie bodembeweging (Tcbb) en de Mijnraad zijn al opgevraagd en in het ontwerpinstemmingsbesluit meegenomen. 

Een zienswijze indienen op de plannen kan tot en met 23 september. De plannen zijn hier in te zien. 

Speciale situatie bestaand actief doublet
Later dit jaar zal een ontwerpbesluit op het winningsplan Lansingerland I worden gepubliceerd. Daarbij komt een einde aan een tijdelijke situatie waarbij aardwarmte werd gewonnen zonder ingestemd winningsplan, zo valt te lezen in uitleg over beide projecten op de website mijnbouwvergunningen.nl.  

Voor deze aardwarmtesystemen zijn in het verleden winningsvergunningen en een omgevingsvergunningen afgegeven, maar in veel gevallen was er nog niet ingestemd met een winningsplan. Het aardwarmtesysteem Lansingerland I is er daar een van (het aardwarmtesysteem Lansingerland II valt onder het Tijdelijk Beleidskader en betreft een nieuw aardwarmtesysteem dat op dit moment nog geen warmte wint). 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven