Looije Agro Technics bouwt aan de toekomst

Tholen – Sinds vorig jaar bestaat de directie van bouwmanagement-bureau Looije Agro Technics niet langer uit één, maar uit drie leden. Naast het al sinds de oprichting van het bedrijf in 1999 vertrouwde gezicht van Martin Looije staan nu ook Mark Looije en Tom van Zundert aan het roer. Zij hebben tegenwoordig de operationele leiding, terwijl Martin een meer adviserende rol aan heeft genomen. Ook blijft hij betrokken bij speciale projecten.


Mark Looije, Tom van Zundert en Martin Looije voor hun kantoor in Made

‘Bouwen’
“Vroeger deed ik alles zelf, maar dat kan niet meer in de huidige glastuinbouwmarkt en ik wil het ook niet meer”, vertelt Martin. Hij zette eind vorige eeuw het bedrijf op, in zijn eentje.

Tegenwoordig bestaat het team van Looije Agro Technics uit vijfentwintig personen, allemaal gespecialiseerd in een specifiek onderdeel dat komt kijken bij het realiseren van tuinbouwprojecten. Vandaag de dag zijn dat heel veel onderdelen, van financieel tot juridisch en van ontwerp en tekenen tot inkoop van materialen. “En daarna natuurlijk nog de bouwbegeleiding, bouwdirectie of bouwcoördinatie, afhankelijk van hoe de teler of investeerder het wenst.”

Martin begon ooit zelf met het inkopen van kassen om telers te helpen. Al in een eerdere functie bij een plantenkweker was dat één van zijn werkzaamheden. Met de jaren kwam er steeds meer bij kijken, ook omdat Looije Agro Technics niet alleen in Nederland actief is, maar zeker ook ‘bouwen’ in België en Duitsland tot haar specialismen rekent. “We spreken makkelijk over projecten bouwen, al is dat dus eigenlijk niet wat wij doen, maar voor het gemak noemen wij het vaak wel zo.”

Specialismen
De tuinbouwwereld is ook Mark en Tom niet vreemd. Zij zijn, hoewel pas vrij recent toegetreden tot het management, allebei al wel langer actief binnen het bouwmanagementbedrijf. Allebei ook met een eigen specialiteit. Tom meer in de hoek van de energie en belichting en Mark meer op bouwkundig vlak.

“Maar uiteindelijk maken wij juist gebruik van alle kennis en kunde die wij hier als team in huis hebben”, vertelt Mark. “De klant verwacht van ons namelijk dat wij goed op de hoogte zijn van alle ontwikkelingen in de markt, zowel qua techniek als bijvoorbeeld ook qua regelgeving. Hierbij zijn objectiviteit en onafhankelijkheid kernbegrippen voor ons als bedrijf. Het komt voor dat hoewel de teler heel graag een bepaalde techniek wil gebruiken, dat in de klantspecifieke situatie niet werkt. Het is aan ons dat dan uit te leggen.”


Het driekoppige directie in de demokas bij het kantoor van Looije Agro Technics, waar een breed assortiment tuinbouwtechnieken te zien is. Handig voor telers die een keuze moeten maken.

Adviseren
Met de jaren zag Martin al veel technieken voorbijkomen. Sommigen haalden het, maar ook heel veel niet. Een ontwikkeling die het wel haalde, is bijvoorbeeld die van speciale soorten glas. Martin: “Onze klanten waren er daar ruim tien jaar terug vroeg mee bij. Voor ons destijds ook wel spannend, want er was nog niet heel veel over bekend. Uiteindelijk heeft dat heel goed uitgepakt en gaat het inmiddels niet alleen meer over lichtdoorlatendheid maar ook over de kwaliteit van glas.”

Momenteel zien de mannen veel ontwikkelingen op het gebied van belichting, een van de specialismen van Tom. Martin: “Hij is daarvan inmiddels nog beter op de hoogte dan ik ben. Ik kan klanten prima adviseren, maar het is goed dat we met onder andere Tom daarin een specialist in huis hebben.”

De rol van het bouwmanagementbedrijf is om de klant onafhankelijk te adviseren, bijvoorbeeld dus in de keuze van belichting. Eén ding is daarbij echter simpel, aldus Tom. “De plant is uiteindelijk altijd eerlijk. De plant vertelt uiteindelijk of iets werkt of niet en aan ons is het om met die kennis klanten voor fouten te behoeden.”

Continuïteit
Met het uitbreiden van het directieteam bouwt Looije Agro Technics aan de toekomst. Martin: “Door deze stap te zetten, zorgen we voor continuïteit.”

Hier valt een parallel te trekken met de opdrachtgevers. Ook die willen continuïteit, zowel in management van vaak familiebedrijven zoals Looije Agro Technics er ook eentje is, als steeds vaker ook in groei. Daarom weten ze bij het bouwmanagementbedrijf midden in de zomer van 2021 al wat er komend jaar gebouwd gaat worden. Dat is vroeg. Mark: “Je ziet dat de planning steeds vaker al vroeg rond is, ook bij de klant.”

Voor die ontwikkeling heeft Tom ook wel een verklaring voor. “Mede dankzij het instappen van investeerders zie je dat strategie en visie een belangrijker worden bij steeds meer bedrijven. Het is niet langer zo dat na een spontaan gesprek met de familie of een seintje van de bank laat in het seizoen nog besloten wordt te gaan bouwen het jaar daarop. Vaak zit zo’n plan al even in de pijplijn.”

En dat is maar goed ook, want andersom kost het managen van de bouw tegenwoordig met alle wetten en regels ook meer tijd. “Daarom heb ik vandaag zelfs al gesprekken gevoerd voor de bouw van een kas in 2023”, zo schets Martin de huidige ontwikkeling in de markt.

Mix
Voor zijn eigen bedrijf heeft Martin dus ook al vooruitgekeken met het instappen van Mark en Tom. Maar stoppen, dat is hij nog niet van plan. Sterker nog, de laatste jaren heeft hij er zelfs een extra taak bij. “Waar vroeger onze rol was uitgespeeld zodra de kas stond, zie je nu soms, vooral bij nieuwe projecten van investeerders, dat er behoefte is aan opstartbegeleiding. Daar help ik klanten nu ook bij. Mijn in de jaren opgebouwde ‘ouderwetse’ ervaring komt daarin goed van pas.”

Ook voor Mark en Tom, zo realiseren zij zich maar al te goed. Tom: “Zoals we hier met alle specialisten zoeken naar de juiste mix van kennis en kunde, hebben we ook een mix van ervaring en jonge, nieuwe mensen nodig die nieuwe dingen inbrengen. Ik vind dat we dat nu goed voor elkaar hebben.”

Voor meer informatie: 
Looije Agro Technics
Stelvenseweg 11
4921 PL Made
info@lat.nl  
www.lat.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven