Binnenkort op de catwalk: Kleding gemaakt van teeltafval

Welk landbouwafval kan worden gebruikt als vezels voor de mode-industrie? Dat blijken er aardig wat. Zo zou binnenkort rijststro of bananenstengels in de kleding teruggevonden kunnen worden. Door deze grondstoffen te gebruiken kan de textielindustrie verduurzamen, meldt de WUR.

60% van alle kleding is gemaakt van fossiele brandstoffen
Op dit moment bestaat 60% van alle de kleding nog uit vezels gemaakt van fossiele brandstoffen. Dat moet anders kunnen. De Laudes Foundation daarom vroeg Wageningen University & Research om (samen met het Institute for Sustainable Communities en het World Resources Institute) onderzoek te doen naar een alternatief.

Zij keken samen of er bij de landbouw in Zuid- en Zuidoost-Azië bruikbare reststromen (afval) zijn die je kan gebruiken voor produceren van natuurlijke vezels. Ze keken ook welke technologie daarvoor nodig is.

Het onderzoek laat zien dat er zeker mogelijkheden zijn. Zo zijn reststromen uit rijst, mais, bananen, ananas en suikerriet goed te gebruiken als grondstof voor kledingvezels.

Vezels uit landbouwafval halen kan dus, hoe nu verder?
Samenwerking is daarvoor essentieel. In het onderzoeksrapport “Spinning Future Threads” hebben de onderzoekers dan ook een routekaart voor samenwerking en innovatie in de mode- en voedselindustrie opgenomen.

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven