Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Nieuwe technologie overstijgt bestaande zuurstofniveaus"

Het vinden van de juiste oplossing voor waterkwaliteit kan een uitdaging zijn voor telers die werken in complexe omgevingen. De meest gangbare aanpak is altijd beluchting geweest, simpelweg het mengen van lucht en water, maar conventionele beluchtingsmethoden gaan allemaal gepaard met beperkte efficiëntie en serieuze uitdagingen, meent Moleaer, producent van nanobubbletechnologie. 

In onderstaande bijdrage (deel 2 in een serie van 3 uit het nanobubble e-book dat Moleaer uitgeeft) gaat Moleaer, producent van nanobubbletechniek, in op de technologie als nieuwe tool voor gezondere groei.

Bestaande technieken
Traditionele beluchtingsopties op de markt om DO-niveaus (dissolved oxygen, opgeloste zuurstof) in irrigatiewater te verhogen maken gebruik van oudere apparatuur als schijfbeluchters in buitenbassins, extreme agitatie / hoge debietmixer, luchtstenen en leidingen om lucht in irrigatiewater te zuigen (venturi).

Bij het injecteren van lucht in water volgens een van deze traditionele beluchtingsmethoden, is de zuurstofoverbrenging naar verhouding volgens Moleaer gewoonlijk erg laag en leidt tot matige resultaten. Dit wordt nog gecompliceerd door het feit dat met de toename van de watertemperatuur, het vermogen om DO vast te houden vermindert; wanneer warmer water moet worden gebruikt om planten te irrigeren, worden de efficiëntiebeperkingen van conventionele beluchters zelfs nog duidelijker. Hoewel koelers vaak worden gebruikt om water koel te houden en DO-niveaus te verhogen in een irrigatiesysteem, is het koelen van water een kostbare aangelegenheid die veel stroom verbruikt.

Hoge zuurstofniveaus
Om precies te zijn hebben telers volgens Moleaer gemerkt dat:

  1. Beluchters en luchtstenen, hoewel relatief goedkoop in installatie en gebruik, een minimale toename in DO-niveaus leveren. Het is een hoop gedoe om ze schoon te houden en te onderhouden, en ze zijn vaak lawaaiig.
  2. Venturi-systemen DO-niveaus kunnen leveren die dichterbij verzadiging komen. Onderzoek heeft echter aangetoond dat, om optimale ziektebeheersing en maximale gewasopbrengst te bereiken, niveaus van 15-25 ppm zuurstof optimaal zijn voor de meeste gewassen.

Dit zuurstofniveau kan alleen efficiënt worden bereikt door gebruik van nieuwe technologie, meent de nanobubbleproducent. De nanobubbletechnologie levert volgens de producent 'ongekende wateroxygenatie'. "Onze wetenschappelijk bewezen nanobubble-technologie is vernieuwend en vervangt gedateerde beluchtingstechnologie. Progressieve telers investeren steeds meer in de technologie om significante winst te behalen in plantgezondheid (en ook bedrijfsgezondheid) met een gunstig ROI-tijdspad."

Nanobubbles zijn echter veel meer dan slechts een beluchtings-oplossing, vinden ze bij Moleaer. "Ze vormen een innovatie die zich in onderzoeken en in de praktijk heeft bewezen, gebruikt door honderden telers over de hele wereld om DO-niveaus in wortelzones een boost te geven – en om veel andere voorwaarden te verbeteren die gewasopbrengst beïnvloeden."

Wat is een nanobubble?
Nanobubbles zijn bubbels met een diameter van minder dan 200 nanometer – zo’n 2500 keer kleiner dan een korrel zout. De meest stabiele nanobubbles hebben een afmeting van ongeveer 120 nm. Nanobubbles blijven hangen in een vloeistof, ze stijgen niet naar de oppervlakte en knappen niet zoals grotere bubbels, waardoor ze continu beschikbaar zijn voor deelname aan natuurkundige, biologische en chemische reacties.

Hoe werken ze?
Nanobubbles kunnen maanden blijven hangen in het water voordat ze oplossen. In deze lange tijdsperiode bewegen ze zich willekeurig door het water via brownse beweging en voorzien de hele watermassa die de plant bedient, efficiënt van zuurstof. Dit is mogelijk doordat nanobubbles een equilibrium hebben in oppervlaktespanning, interne druk en externe druk. Dit geeft ze een natuurlijk drijfvermogen, een sterke negatieve lading en een hoge overdrachtsefficiëntie.

Nanobubbles leveren meer dan 85% zuurstof overdrachtsefficiëntie in irrigatiewater, waarmee de zuurstofbenutting van planten wordt gemaximaliseerd.

Daarbij werken nanobubbles ook als een chemicaliënvrije oxidator door hydroxylradicalen te produceren die algencellen lyseren en schadelijke pathogenen en biofilms in irrigatiesystemen verminderen. Oxidatie is het proces waarbij een elektron wordt uitgewisseld tussen moleculen, wat structuren in de cellen van pathogenen verstoort, waardoor deze afsterven of inactief worden. "Talloze casestudies hebben spectaculaire dalingen laten zien in algen, biofilm en pathogenen als Pythium door gebruik van nanobubbles."

Voor meer informatie:
Moleaer
[email protected] 
www.moleaer.com 

Publicatiedatum: