Neerslag, aanslag of vervuiling, waar bestaat het uit?

"Waarschijnlijk heeft u weleens nagedacht wat voor een soort vervuiling u heeft", zo schat Ines van Marrewijk van Groen Agro Control. "En komt u er niet uit, ook niet met een goede bril."

Het vraagt een goede methode om te bepalen wat erin zit. Groen Agro Control heeft die methode.

Kritische blik tilt hygiëne naar hoger plan

'Verstopte' vervuiling
Neerslag in de A of B-bak, aanslag langs de wand van een silo, verstopping in het watergeefsysteem of in het labyrint van de druppelaar, of kristallen aan de buitenkant van de steenwolmat. Of vervuiling op het gronddoek of beton waar potplanten op staan. Het zijn allemaal fijne soorten vervuiling die op het oog niet te herkennen zijn, weet Ines uit ervaring. "Vaak is het ook een combinatie van organische en anorganische vervuiling. En het is voor de teler van belang om vast te stellen wat de aard van de vervuiling is omdat hij of zij daarmee naar een oorzaak en een oplossing kan zoeken."

Groen Agro Control heeft methode waarbij ze microscopisch onderzoek combineren met een voorbehandeling en vervolgens de verhouding (%) en de soorten vervuiling vaststellen.

Organisch materiaal kan gaan over schimmeldraden, bacteriën, resten van organisch plantmateriaal, algen en wieren of zelfs aaltjes en watervlooien.

In het anorganisch deel worden de zouten en meststoffen bepaald en in de rapportage gerangschikt van de meeste tot de minst aanwezige. "Zodoende weet de teler welke elementen er vooral inzitten."

Schimmeldraden en labyrint druppelaar

Ines adviseert telers om vervuiling in een schoon potje te verzamelen en het materiaal in te leveren voor het onderzoek 'Vervuiling'. "Desgewenst kan een van onze experts u adviseren wat eraan te doen valt of ter plekke verder zoeken naar de oorzaak."

Voor meer informatie: 
Ines van Marrewijk
Groen Agro Control
Distributieweg 1
2645 EG Delfgauw
+31 (0)15 25 72 511
+31 (0)6 11 34 77 78
i.vanmarrewijk@agrocontrol.nl
www.agrocontrol.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven