Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

17,5 hectare chrysantenteelt voorzien van nieuwe Philips GreenPower LED toplighting force

Twee chrysantenbedrijven die dit jaar nieuwbouw realiseren, kiezen voor de nieuwe Philips GreenPower LED toplighting force (TLF) van Signify (Euronext: LIGHT). De LED-lampen passen in hybridesystemen met 1.040 Watt SON-T lampen en bieden een hoge output (2.800 tot 3.600 µmol/s) en efficiëntie (tot 3,7 µmol/J). Linflowers uit Nieuwaal (7,5 ha) opteert met de TLF standaard bundel van 2.750 µmol/s voor hoge efficiëntie. U-Grand uit De Lier (10 ha) kiest voor een maximale output met de TLF standaard bundel van 3.600 µmol/s.


David van Tuijl, Linflowers

De TLF-lampen die Signify in het vroege voorjaar introduceerde, zijn vrijwel even groot als de populaire toplighting compact (TLC) lampen die de afgelopen jaren op grote schaal toepassing vonden in de hightech glastuinbouw. De TLF-lampen bieden echter een hogere output (2.800 tot 3.600 µmol/s) en dito efficiëntie (tot 3,7 µmol/J), gekoppeld aan de Philips lichttechnologie. In vergelijking met de TLC kunnen tuinders voor hetzelfde vermogen een hoger lichtniveau realiseren of kunnen zij ervoor kiezen om minder lampen te installeren voor een vergelijkbaar lichtniveau. Naast de standaard bundel voor moderne, hoge kassen voor een optimale efficiency (µmol/J) levert Signify ook een brede bundel, voor een optimale uniformiteit ook bij relatief lage kassen en kortere afstanden tussen lamp en gewas.

U-Grand
“Wij hadden zelf nog geen ervaring met LED, maar wat ik van de TLF heb gezien en gehoord, geeft ons veel vertrouwen. Dat geldt ook voor het Signify. Zij hebben in chrysant in de afgelopen jaren al vele proeven gedaan en hebben ook op grote schaal in de praktijk veel ervaring met het telen van chrysanten onder LED”, zegt Jeffrey van Uffelen namens U-Grand, een joint venture van Van Uffelen Flowers en kwekerij MG Grand van Michel Grootscholten. “We kunnen goed met elkaar overweg en delen dezelfde visie. Met dit project kunnen we allebei groeien en van elkaar leren. Ook qua teelttechniek zetten we een stap vooruit, vooral in belichting”, voegt van Uffelen toe.


Blik in de nieuwbouw van U-Grand

In de nieuwe kas van U-Grand installeert horti LED-partner Stolze Installatietechniek in september evenveel LED als SON-T lampen. De LED’s leveren 128 µmol/m2/s, de SON-T’s 70. Van Uffelen: “200 µmol met LED en SON-T is in de chrysantenteelt geen uitzondering meer. Daarmee kun je een hogere plantdichtheid realiseren met volledig behoud van kwaliteit. Vanwege de lichtverdeling en de hoge output van de TLF – 3.600 µmol/s, hebben we relatief weinig lampen nodig, terwijl het lichtniveau toch zeer homogeen is. In de chrysantenteelt is dat echt een vereiste.”

Linflowers
De gebroeders Van Tuijl van Linflowers kozen voor iets andere specificaties. In hun nieuwe kas op locatie Darolin I, komt de TLF met 2.750 µmol/s output te hangen, die het maximale rendement biedt van 3,4 µmol/J. Zij kozen voor een spectrum dat naast rood en blauw ook verrood licht bevat.

“In proeven hebben wij gemerkt dat je met wat extra verrood licht minder micromols nodig hebt om takken met de gewenste lengte en gewicht te bereiken”, licht David van Tuijl toe. “Zo kunnen wij efficiënt de plantdichtheid verhogen. Wij hebben ook het gevoel dat het gekozen spectrum een breder teeltbereik geeft. Daarmee bedoel ik dat vrijwel alle rassen er heel goed op reageren. Zonder dat beetje verrood heeft deze module een hogere output (2850 µmol/s) en is deze efficiënter (3,7 µmol/J) maar loop je misschien eerder tegen beperkingen aan.”

Een randvoorwaarde voor het lichtplan van Linflowers was de wens om binnen het beschikbare vermogen op basis van de WKK en inkoop te blijven. De meest efficiënte TLF met 2.850 µmol/s output kwam in dat verband iets gunstiger uit. Ook deze hybride-installatie levert 200 µmol/m2/s, verdeeld over 120 voor de TLF LED’s en 80 voor de SON-T’s. De verantwoordelijke installateur is Stolze Installatietechniek uit Maasdijk.

Voor meer informatie:
Publicatiedatum: