Tessa Corp breidt ook assortiment uit

"Snelst groeiende Ecuadoraans bloementeeltbedrijf breidt nog verder uit"

"De pandemie riep onze uitbreidingsplannen een halt toe, maar nu hebben we net een nieuw stuk land gekocht en zijn we begonnen met de aanplant van 20 hectare bovenop onze bestaande teelt en daarna volgen nog eens 20 hectare", zegt Carlos Naveda, directeur van Tessa Corp, een van de snelst groeiende bloementeeltbedrijven in Ecuador. Tessa Corp begon in 1997 op 4,5 ha, groeide in 23 jaar toe naar 114 hectare en werkt nu aan verdere uitbreiding.

Niet alleen het areaal neemt toe, ook het assortiment wordt uitgebreid, want het bedrijf kweekt nu bijvoorbeeld ook voor het eerst iets anders dan rozen. Naveda vertelt over het voorzetten van de productie in onzekere tijden en hoe dat hen geprepareerd heeft op de huidige toegenomen vraag.


Carlos Sánchez en Carlos Naveda op de FlowersExpo 2019 in Moskou, Rusland

2020: het enige jaar zonder uitbreiding
Vanwege de pandemie zijn de uitbreidingsplannen van Tessa Corp voor 2020 even in de wachtkamer gezet. Maar niet voor lang. "In 2019 hadden we uitgebreid naar 114 hectare en waren we van plan het jaar erop nog enkele hectare erbij te doen, maar vanwege de pandemie hebben we besloten die plannen even op te bergen. Gelukkig hadden we op dat moment net de bloemen klaar van onze uitbreiding in 2019, dus daar hebben we wel van kunnen profiteren en was het ook niet direct nodig om ons assortiment nog verder uit te breiden."

"Maar nu zijn we in 2021 aangeland en de zaken gaan er weer op vooruit, dus halen we onze uitbreidingsplannen weer van onder het stof. Dit jaar hebben we 55 hectare bijgekocht, waarvan we momenteel 20 hectare aan het aanplanten zijn. Verdere uitbreiding op dit nieuwe land is voor later." Naveda legt uit dat het momenteel erg moeilijk is om nieuwe grond voor tuinbouw te vinden in Ecuador. "Daarom nemen de meeste bedrijven reeds bestaande teeltbedrijven over die het niet goed doen. Maar wij zijn ervan overtuigd dat het veel voordelen biedt om helemaal van nul af aan te beginnen op nieuw land, omdat je dan de dingen precies kunt doen zoals jij wilt."Uitbreiding assortiment
Naveda legt uit dat de uitbreidingen vooral bedoeld zijn om aan de toegenomen vraag naar hun rozen te voldoen. Daarom gebruikt het bedrijf 80% van het nieuwe areaal voor het kweken van rozen die al in het assortiment zitten en de resterende 20% voor nieuwe variëteiten waarvan het denkt dat die het goed zullen doen. "We krijgen namelijk verzoeken van klanten voor trosrozen, dus daar denken we ook over na. Dit is een geweldige kans voor ons, omdat we ons altijd alleen op verschillende soorten klassieke rozen hebben gericht. In 2020 zijn we ook begonnen met de afzet van Gypsophila en dat was meteen de eerste keer dat we iets anders dan rozen in ons assortiment hadden opgenomen. We zijn verheugd over de positieve reacties van onze klanten, want de verkoop van Gypsophila loopt heel vlot."

“We hebben besloten om de kosten niet te verlagen tijdens de pandemie”
Terwijl veel bedrijven hun kostenstructuur verlaagden, wilde Tessa Corp volledig klaar zijn voor wanneer de economie weer zou aantrekken. "Toen de pandemie net begonnen was en veel bedrijven enorm getroffen waren, keken wij alweer vooruit naar wat de toekomst zou brengen. Terwijl andere bedrijven in deze onzekere tijden hun kosten verlaagden, besloten wij om de productie op peil te houden en al ons personeel aan het werk te houden. Natuurlijk leek dit voor de meeste mensen een onbezonnen beslissing, want toen konden we ons inderdaad nog niet voorstellen dat klanten zo geïnteresseerd zouden zijn in bloemen en planten wanneer de situatie weer begon op te klaren. En dus was onze productie echt sterk toen de vraag snel begon toe te nemen," besluit Carlos.

Voor meer informatie:
Carlos Naveda
Tessa Corp
carlos.naveda@tessacorporation.com  
www.tessacorporation.com   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven