Schaalvergroting tuinbouw maakt maatwerkproducten steeds vaker mogelijk

Tholen – Waar telers zich twintig jaar terug met een maatwerkaanvraag voor 20.000 potten bij Bato Plastics meldden, doen zij dat tegenwoordig met veel grotere aantallen. Van 200.000 potten, clips of andere klantspecifieke aanvragen kijken salesmanager Hans Luijkx en zijn collega’s dan ook niet meer op.


Hans Luijkx

Bato zet daarom de laatste tijd bewust extra in op maatwerk tuinbouwproducten. “Telers worden groter en daarmee groot genoeg om te investeren in een klantspecifieke matrijs, waarmee zij hun eigen producten laten spuitgieten. Dit kan zijn om een teelttechnisch probleem op te lossen, hun teelt te optimaliseren of om een product een eigen, onderscheidende identiteit mee te geven.”

Van oudsher maakt Bato al veel eigen producten, die het bedrijf uit Zevenbergen via dealers over de hele wereld verkoopt. Maatwerk was altijd al een specialisme, maar hier wordt de laatste jaren nog meer op gefocust. Sinds drie jaar heeft Bato ook een eigen afdeling Research & Development, waar productengineers het gehele ontwikkeltraject ‘van idee tot eindproduct’ begeleiden.

Behoefte teler
Maatwerkvragen komen ook vaak binnen via toeleveranciers, al merkt Hans dat de uiteindelijke vraag en behoefte in vrijwel alle gevallen van de teler, de eindklant afkomstig is. De vragen zijn heel uiteenlopend. “Ik kan hier niet echt één lijn in ontdekken. Het varieert van teeltspecifieke wensen, waarvoor wij samen met de klant oplossingen bedenken tot aan een speciale maat, vorm of wens voor substraat-bakken of decoratieve potten voor de sierteelt.”

Daarnaast speelt bij innovatie en ontwikkeling ook de duurzaamheid van tuinbouwproducten een steeds belangrijkere rol. “Inmiddels kunnen wij een groot deel van onze producten leveren met biobased en volledig biologisch afbreekbaar materiaal. Sommige van onze producten zijn, onder de juiste omstandigheden, zelfs composteer-baar. De grootste uitdaging blijft om met minder gebruik van kunststof dezelfde kwaliteit en levensduur te garanderen.”


Samen met klanten ontwikkelt Bato maatwerkproducten.

Ook internationaal
Maatwerk vragen komen zowel uit binnen- als buitenland. “Hoewel wij voornamelijk aan dealers leveren, kennen wij veel telers persoonlijk en bezoeken we ze regelmatig. Op die manier weten zij ons weer makkelijk te vinden als zij specifieke maatwerkvragen hebben. Dat geldt ook zeker voor internationale klanten. Zo hebben we voor een Amerikaanse klant op zijn verzoek eigen substraatbakken gemaakt. Hetzelfde geldt voor een bekende Nederlandse klant, daar ben ik op verzoek met ons complete assortiment naartoe gegaan. Toen bleek dat wat hij zocht er niet tussen zat, zijn we het ideale product op basis van zijn wensen en eisen gaan ontwikkelen. Ik ga niet zeggen dat álles kan, maar er kan wel heel veel. En omdat we reactief bezig zijn en snel kunnen schakelen, waardeert de klant dat heel erg merken wij.”

Voor meer informatie:
Hans Luijkx
Bato Plastics
hans@bato.nl    
www.bato.nl     


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven