“Complete kassenbouwprojecten pakken wij flexibel(l) aan”

Tholen - De afgelopen jaren ondersteunde Flexibell Greenhouse Systems de nodige complete kassenbouwprojecten met technische ondersteuning, leveringen en supervisie, hoofdzakelijk in China. Daar heeft Flexibell diverse eigen productielocaties van kassystemen tot diverse andere kasmaterialen en dus lag een focus op het tuinbouwgroeiland voor de hand.

Ook de komende jaren verwachten medeoprichter Joost Bogaard en exportmanager Marco van ’t Hart in het Aziatische land nog veel projecten te ondersteunen, maar daarnaast wil men ook buiten China meer gaan realiseren. Flexibell Systems wil namelijk flexibel blijven en bereikbaar voor iedereen.


Joost Bogaard en Marco van ’t Hart voor het kantoor in Naaldwijk

Groeimarkt China
De naam Flexibell, met dubbel ‘l’, komt van mede-oprichter en compagnon van Joost, Pierre Bell. Hij is al zeventien jaar actief binnen de Chinese markt. Hij zette in 2013 Flexibell Systems op en liet wonend in China diverse fabrieken opzetten om kassystemen en producten te produceren met het oog op verwachte groei van de tuinbouwmarkt daar. Die bleef destijds echter uit en dus keerde hij in 2015 terug naar Nederland, vertelt Joost lachend: “En toen trok daar alsnog de markt aan.”

Pierre en Joost besloten vervolgens samen te gaan werken en in 2017 werden al de eerste projecten gedaan. Eerst nog ‘onder de radar’, maar toen in 2019 klanten aanklopten met de wens om hun bouwpartner bij collega’s op de kaart te zetten, werd besloten voor het eerst op een beurs in Qingdao te gaan staan.

Engineeren
Datzelfde jaar kreeg het bedrijf officieel ook haar huidige vorm, met enerzijds een focus op kassenbouw in Flexibell Greenhouse Systems en anderzijds op verschillende systemen voor zonnepanelen in Flexibell Energy Systems. Het hoofdkantoor van Flexibell Systems staat in Naaldwijk. Anderhalf jaar terug werd een pand aan de Industriestraat betrokken. Met die stap kreeg het bedrijf meer ruimte, zowel voor het verwerken van materialen als voor extra mensen op kantoor, waaronder de nodige engineers.

Op het engineeren legt Flexibell Greenhouse Systems de focus. Vanuit Naaldwijk, en ook de vestiging in China waar het bedrijf inmiddels 20 man telt met 3 kantoren en ook o.a. engineers en supervisors heeft werken, worden complete tuinbouwprojecten uitgewerkt. Het feit dat het "compleet" betreft, betekent bij Flexibell overigens niet dat alles via Naaldwijk loopt en ook alles bij Flexibell ingekocht hoeft te worden door een klant. Integendeel. Joost: “Sowieso kopen wij flexibel en projectmatig materialen in. Daarvoor werken we samen met diverse collega-bedrijven. Ik denk ook niet dat je in de huidige markt halsstarrig van internationale klanten mag verwachten dat ze alles bij jou kopen.”

Een glastuinbouwproject in Tongcheng

Flexibell Greenhouse Systems maakt zoveel mogelijk gebruik van de eigen lokale productie, of dat nu in China of een ander land is. Marco: “Als de klant daarvoor kiest, kunnen wij vanuit hier alsnog alles engineeren. Zo komt het voor dat wij vanuit Nederland, China of Rusland een kassysteem leveren, maar de klant zelf de onderbouw kiest en koopt, die wij vervolgens engineeren en de verantwoording voor nemen. Ook zaken zoals verwarmingsbuizen zijn prima in China en andere landen te krijgen. China kennen we ondertussen. Op deze manier besparen we enorm op het transport.” Een derde optie is dat Flexibell Systems voor de klant inkoopt in China en rechtstreeks op locatie levert.

Extra focuslanden
Twee jaar terug werd met subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor exporterende bedrijven een marktonderzoek gedaan door Flexibell Systems. Daaruit kwamen een aantal focuslanden, allemaal gelegen langs de Zijderoute. Joost vertelt dat het onderzoek volgde uit de wens om te groeien, maar ook uit oogpunt van risicospreiding. “Hoewel wij met onze lokale aanwezigheid en productie bijvoorbeeld tijdens corona goed door konden bouwen, wil je niet afhankelijk zijn van de (politieke) grillen van één land. Daarom zetten we nu ook in op projecten buiten China. De focus ligt daarbij op landen zoals b.v. Kazachstan en Oezbekistan, maar ook dichterbij huis zouden we graag projecten realiseren.”

Joost waakt er op termijn wel voor écht overal ter wereld tegelijk met projecten bezig te zijn. “Dat is ook niet onze ambitie. Je moet op een gegeven moment wel een focus aanleggen en keuzes maken.” Ook wat betreft klantwensen. “Omdat wij zelf kassystemen en producten produceren, zijn we flexibel en kunnen we redelijk makkelijk aangepaste systemen en producten maken en snel op locatie leveren. Wel zitten daar ook grenzen aan. Je zou kunnen zeggen dat we, zolang het niet te exotisch is, alles dat nét even anders is kunnen maken.”

Een kassenbouwproject in Fuping

Voor meer informatie:
Joost Bogaard en Marco van ’t Hart
Flexibell Greenhouse Systems BV
Industriestraat 18
2671 CT Naaldwijk
joost@flexibellsystems.com 
marco@flexibellsystems.com 
www.flexibellsystems.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven