Label voor toxische planten verplicht in Frankrijk

Vorig jaar werd aangekondigd dat in Frankrijk een regelgeving uitgewerkt is die verplicht dat bepaalde planten bij verkoop informatie dragen over hun toxiciteit. Vanaf 1 juli 2021 is deze regelgeving van kracht. Het toepassingsgebied beperkt zich tot Frankrijk en de verkoop rechtstreeks aan eindklanten. De handel blijft in principe gevrijwaard, maar het valt niet uit te sluiten dat producenten hierover vragen krijgt van Franse klanten.

De nieuwe wetgeving verplicht verkooppunten om consumenten te informeren over een mogelijk schadelijk effect van sierplanten op de menselijke gezondheid. Tuincentra of andere verkooppunten kunnen deze informatie op meerdere manieren ter beschikking stellen: via een pancarte in de winkel, een etiket, een brochure, een affiche of een label op de individuele planten.

Hoewel deze regelgeving enkel van toepassing is in Franse verkooppunten, is het niet uitgesloten dat je als leverancier hierover vragen zal krijgen van klanten. Er kan bijvoorbeeld gevraagd worden een extra label te voorzien of op bestaande labels de informatie uit te breiden met de nieuwe verplichtingen. De beroepsvereniging voor de Vlaamse sierteelt en groenvoorziening AVBS raadt producenten echter aan om de verantwoordelijkheid hiervoor bij de Franse klant te houden.

In de lijsten van toxische planten zijn heel wat populaire sierplanten opgenomen. Klik hier voor een overzicht van de vier categorie├źn met telkens een aantal voorbeelden van planten die onder die categorie zijn opgenomen en de informatie die verplicht te melden is bij verkoop aan de consument.

Bron: AVBS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven