Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tweede kas SenZaro voorzien van Philips GreenPower LED toplighting

Signify voorziet kwekerij SenZaro in oktober van een hoger lichtniveau met een hybride-installatie met de recent geïntroduceerde Philips GreenPower LED toplighting Force. Afgelopen winter was er al een chrysantenkas van 3,36 ha geschikt gemaakt voor de teelt van lisianthus, waarin het Nederlandse bedrijf wilde uitbreiden. Dit gebeurde door zowel extra SON-T lampen als Philips GreenPower LED toplighting compact units te installeren. Hierdoor steeg het totale lichtniveau naar ruim 400 µmol/s/m2. 

Een PAR-niveau van 400 µmol/s/m2 lijkt de nieuwe norm te zijn binnen de lisianthusteelt. Als producent voor het hogere segment van de markt wil teler Michael Zwinkels niet achterblijven bij enkele collega’s die hem recent zijn voorgegaan. In nauw overleg met Accountmanager Wilco Verkuil van Signify en installateur Stolze werd een efficiënt lichtplan ontworpen voor de naderende upgrade.

Komende aanpassing met TLF
De huidige SON-T installatie is goed voor 300 µmol/s/m2. Een derde van de lampen wordt dit najaar vervangen door Philips GreenPower LED toplighting Force (TLF) groeilampen met een output van 3600 µmol/s, waardoor het lichtniveau zonder verdere technische aanpassingen of toenemend elektriciteitsverbruik wordt opgekrikt naar 400 µmol/s/m2.

De toplighting Force is verkrijgbaar in twee bundelvormen: een brede bundel die voor uniformiteit zorgt in relatief lage kassen of bij een kleine afstand tot het gewas, en een standaard bundel die optimaal rendement biedt in hogere kassen. Zwinkels kiest voor deze laatste optie, die een efficiëntie oplevert van 3,5 µmol/J. “Dankzij de hoge output zijn er ook minder lampen nodig”, vult Zwinkels aan. “Dat maakt de kosten van de installatie iets lager.”

Ervaringen met TLC
In de aangepaste chrysantenkas is de eerste teelt van lisianthus onder het nieuwe lichtregime inmiddels achter de rug. De ondernemer is blij met de resultaten. “De takken hebben meer knoppen en zijn echt een stuk zwaarder”, zegt hij. “Daar was het mij ook om begonnen, want ik teel voor het hogere segment en zie veel perspectief in lisianthus van zwaardere, en dus hogere kwaliteit. Meer licht was wenselijk en op meer stralingswarmte zat ik beslist niet te wachten. Dan is LED de beste optie om mee te verzwaren.”

Voor meer informatie:
 
 
 
Publicatiedatum: