Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grote kwaliteitswinst met nieuwe vacuümkoeler

Tholen - Dit voorjaar heeft Weber Cooling bij SQ Flora in Naaldwijk een vacuümkoeler geplaatst. Kwaliteit is key, zo wil het cliché, en bovendien wordt de handel erop aangekeken als bloemen in de winkel omvallen. Zo veel mogelijk terug koelen is daarom een must, en dat kan het snelst en meest efficiënt met vacuümkoeling.

“Als het bij ons weggaat moet de handel zo koud mogelijk zijn. Het liefst is dat een graad of 4, 5”, legt Steven van Reeven, verkoper bij het handelsbedrijf, uit. “In de keten warmen de stelen praktisch altijd weer op, een kar staat altijd wel ergens een tijdje buiten. Er komt zo 10 graden bij tussen het moment dat wij het uitsturen en het moment dat de klant de bloemen uitpakt. Van 4 à 5 naar 14 à 15 graden is echter nog altijd een enorme winst t.o.v. 14 à 15 graden naar 24 à 25 graden.”


De koeler aan het werk bij SQ Flora

Want dat is wat er normaal gebeurt. In een standaardkoeling duurt het uren voordat de kou goed intrekt. De warmte zit bovendien ín de doos, en, wanneer deze op pallets gestapeld staan, al helemaal in de middelste paar. Met vacuüm koelen gaat deze logica niet op: op alle denkbare (meet)punten koelt het gewas even snel terug. Dat gaat in een razend tempo – een minuut of 20, 25 is meestal voldoende, en bovendien met grotere stappen.

Het principe van vacuümkoeling is dat het sneller gaat naarmate je meer water aan het product onttrekt. Dat betekent tevens dat niet alle producten hier per definitie even goed tegen kunnen. In de AGF blijkt bijvoorbeeld de aardbei of asperge slecht tegen grote plotselinge temperatuurwisselingen te kunnen. “We hebben geen lijstje wat wel of niet kan,” zegt Steven, “maar inderdaad hebben we vast kunnen stellen dat bijvoorbeeld bouvardia die snelle koeling moeilijker verdraagt. Ook bleken een aantal groene boeketvullers niet al te sterk. Maar grote producten als chrysant, lelie of lisianthus zijn harder en dat gaat uitstekend.”

Qua handel zit SQ Flora veel op het Midden-Oosten. Dat wil zeggen, alles is luchtvracht, producten gaan nooit weg op water maar altijd droog in een doos. In de bloemen is een functionerende koelketen altijd van groot belang, maar een doos pioenen even stilzetten in het zonnetje bij 20 of laat staan 40 graden is funest.

Datalogger
“We sturen met bijna alle zendingen een datalogger mee”, besluit Steven. “Dat is primair voor claims, maar ook kunnen we zo mooi in kaart brengen waar en wanneer de temperatuur het meest toeneemt. Zo kom je erachter dat het bijna altijd wel ergens moet wachten, en zo komen we ook aan die ongeveer 10 graden opwarming.”

Er is 1 unit geïnstalleerd, waarmee per keer een pallet gekoeld kan worden. De voordelen ervan zijn in de keten allerminst onopgemerkt gebleven. Zo maken steeds meer kwekers van de techniek gebruik, en ook heeft Weber reeds meerdere systemen bij verschillende handelaren op en rond de veiling geïnstalleerd.

Voor meer informatie:
Sylvia van Uden en Hans Juursema
Weber Cooling
+31 884 256 207
svu@webercooling.com | hj@webercooling.com
www.webercooling.com

SQ Flora
Steven van Reeven
E: steven@sqflora.com
www.sqflora.com

Publicatiedatum: