Dick Dogterom, Atradius: “2021 ziet er goed uit”

Tholen - “Mijns inziens zijn de negatieve financiële effecten van corona in de AGF-sector uitgebleven,” zegt Dick Dogterom risico-analist bij kredietverzekeraar Atradius over de financiële ontwikkelingen die hij voor de AGF-sector ziet. “2021 ziet er goed uit zolang alle kredietlijnen open blijven om de aantrekkende vraag te kunnen financieren.”

Wel is er sprake van uitdagingen op het vlak van HRM, zo laat hij in mei weten in vakblad Primeur. “Het aantrekken van voldoende gekwalificeerd personeel kan een uitdaging worden, vooral omdat we de afgelopen jaren al loonstijgingen zien die geen gelijke tred houden met de productiviteit.”

Speciaalzaken en conservenindustrie
In het algemeen ziet Dick dat naast de supermarkten vooral de voedingsspeciaalzaken hebben geprofiteerd van de coronacrisis. “Na jaren van krimp realiseerden de groentespeciaalzaken afgelopen jaar een duidelijke omzetgroei; op dit succes konden ook de kleinere groothandels meeliften. Mijn eerste indruk is dat de AGF-handelshuizen in 2020 minimaal gelijk hebben gepresteerd in vergelijking tot 2019.”

Vooral in de eerste periode van de coronapandemie wist ook de conservenindustrie goed te profiteren van de corona-uitbraak. “De traditioneel (te) hoge voorraden werden sterk afgebouwd met redelijk behoud van rendement, hetgeen een forste kasstroom genereerde.”

Ook hoogwaardige producten wonnen aan belangstelling, meldt de risicoanalist. “Biologisch deed het bijzonder goed in 2020 en de verwachting is dat de gestegen waardering van de consument deels structureel zal blijven.”

Wel stelt Atradius vast dat de eerste weken waarin werd gehamsterd kortstondig voor extra kosten op logistiek vlak hebben gezorgd. Daarnaast bleek dat de AGF-sector er beter in slaagde om de interne logistiek goed op de coronamaatregelen af te stemmen in vergelijking tot andere processors in de foodindustrie, waar zich regelmatig besmettingsincidenten voordeden.

Weinig problemen
De afzet richting hotels, restaurants, kantines, fastfoodrestaurants, horeca, en catering stagneerde met meer dan 30 procent in het tweede en vierde kwartaal van 2020, geeft Dick aan. Hij zag dat groothandels reageerden door investeringen te temperen. Daarnaast wist de groothandel met een gediversifieerd klantenbestand de accenten te verleggen.

De risicoanalist constateert dat zelfs de op horeca gespecialiseerde groothandel opvallend weinig problemen had met het incasseren van vorderingen. “Mijn verwachting is, op basis van de ervaring in het derde kwartaal 2020, dat ook deze markt zich razendsnel zal herstellen in 2021. De hotels rondom vliegvelden zullen een wat vertraagd herstel laten zien, maar ook dit segment zal net als de restaurants en overige horeca in grootstedelijk gebied naar mijn verwachting zich snel herpakken in 2021.”

Nichemarkten
Waar het gaat om AGF waren de verliezers van de coronapandemie vooral te vinden in nichemarkten. “In markten als de cruise-industrie en fruit op school en op het werk hebben we hele slechte resultaten gezien, maar bedrijven die failleerden hadden in 2019 al onderliggende problemen.”

Al met al verwacht de risicoanalist niet dat de financiële impact hiervan groot zal zijn. “Ik maak me meer zorgen over bijvoorbeeld de effecten van het tomatenvirus voor de telers dan over de omzet- en margeontwikkeling in zijn algemeenheid in de AGF-sector zolang het werkloosheidspercentage niet sterk stijgt,” besluit Dick.

Dit artikel verscheen eerder in editie 5, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Dick Dogterom
Atradius
www.atradius.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven